Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2019.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 65,57% (alt), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (65,53%).
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2019:

  • Els fabricants que exposen al Saló de l’Automòbil discriminen el català. No hi ha cap altre sector econòmic del país tan inamovible i amb tan poca voluntat d’adaptació al consumidor i a les tendències de responsabilitat social empresarial pròpies del segle XXI. Si prenem les dades de WICCAC que des del 2002 fa un baròmetre d’ús del català a Internet, podem comprovar que les empreses fabricants d’automòbils són l’únic sector que té un 0% de webs en català. A més aquest 0% no ha variat aquests darrers 16 anys. Cal dir que al 2002 els percentatges d’altres sectors també eren força baixos (com ‘viatges, turisme, transports i hotels’, ‘electrodomèstics i fotografia’, ‘neteja, perfumeria, cosmètic, drogueria’ o ‘grans empreses i multinacionals’), però tots han evolucionat positivament de manera que la majoria superen ja el 30% d’empreses amb el web en català i en alguns sectors s’acosten al 70%. Només els fabricants de cotxes s’han estancat al 0% (ni el sector de les motos ha estat tan reticent). És sens dubte el sector més a les antípodes de la tendència que segueix la resta del mercat, fossilitzat i incapaç d’adaptar-se. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  • Google Assistant respecta el plurilingüisme de Bèlgica mentre continua discriminant el català. Aquest dimarts (28-5) Google ha anunciat que finalment el Google Assistant, amb tota la informació contextual pròpia del país, ja funcionarà per a Bèlgica. La companyia tecnològica ha esperat a entrar al país fins que no ha tingut el servei disponible en les seves tres llengües: el francès, el neerlandès i l’alemany. Per fer-ho possible, Google ha tingut la col·laboració de grans empreses locals. Aquesta penetració és ben diferent de la que va fer el gegant tecnològic quan va arribar a Espanya amb el Google Assistant. No es va esperar, per exemple, a tenir la versió en català. Més enllà d’invisibilitzar un mercat com el català, això comportava també altres problemes associats, atesa la nombrosa toponímia amb pronúncia catalana o els referents en català en mitjans de comunicació o altres camps. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

  • El fabricant de les motos elèctriques Silence ja incorpora el català al web i alguns catàlegs. L’empresa catalana Scutum ha afegit la llengua després de les peticions realitzades per la Plataforma per la Llengua. El catàleg d’un dels seus models insígnia, la moto S01, ja està disponible en català. Després del contacte establert per la Plataforma per la Llengua i les peticions expressades a Scutum, empresa catalana que fabrica les motos elèctriques Silence i bateries per a scooters elèctrics, el web del fabricant ja està disponible en català. A més, la llengua s’està introduint als catàlegs dels seus models, com el S01, una de les motos més populars de la marca Silence. Les motos Silence es fabriquen a la planta que l’empresa té a Molins de Rei, amb capacitat per crear 10.000 unitats de motos per any i 12.000 unitats de battery packs. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  • Presentació de l’Observatori puntCAT 2019. El domini .cat creix i ja suma més de 109.110 dominis. La fidelitat dels usuaris és la més alta de la història recent del .cat i augmenta a un 83%. Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, la Fundació puntCAT ha presentat l’Observatori anual del domini .cat. Aquest estudi és una anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any i permet comparar l’evolució del .cat des del 2005, any de la seva creació. L’estudi s’ha presentat al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya davant dels principals actors del .cat (Patronat de la Fundació, registradors, entitats del sector, l’Administració, entre d’altres). La presentació ha començat amb la benvinguda del president de la Fundació puntCAT, Carles Salvadó, el qual ha destacat les dades més rellevants del .cat fins a l’actualitat. En la seva intervenció ha compartit al públic que ja s’han superat els 109.000 dominis i que el 74% té contingut web, dada que posa de manifest l’esforç de la Fundació puntCAT perquè el .cat no sigui només una xifra que va creixent any rere any, sinó que sigui el domini d’excel·lència dels Països Catalans. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
    Observatori puntCAT 2019
  • El Departament de Cultura obre una línia d’ajuts per incorporar el català en productes tecnològics. La Direcció General de Política Lingüística va obrir el 7 de maig el termini per sol·licitar subvencions per a iniciatives d’empreses que incorporin el català en productes tecnològics, especialment aplicacions i videojocs. La convocatòria es va tancar el 22 de maig. Els ajuts per a la incorporació del català als productes tecnològics s’inscriuen en l’objectiu de fer créixer l’oferta de productes digitals, especialment en aplicacions i videojocs. La dotació econòmica d’aquesta convocatòria és de 100.000 euros que s’han de destinar a despeses de traducció, de correcció i de localització. L’any 2018 es va donar suport a 16 empreses per a la incorporació de la llengua catalana en 19 productes tecnològics, especialment apps i videojocs. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  • ERC, JxCat, Compromís-MÉS, Unides Podem i el PSC es comprometen a treballar perquè el català sigui la 25a llengua oficial de la UE. La Plataforma per la Llengua ha presentat a les candidatures que es presenten a les eleccions al Parlament Europeu diverses propostes per millorar la situació del català, amb un compromís general clar: fer que el català sigui la 25a llengua oficial de la Unió Europea. Les diferents candidatures s’han posicionat respecte a les propostes que la Plataforma per la Llengua els ha posat sobre la taula, més enllà de l’oficialitat de la llengua. Propostes com el dret dels eurodiputats a parlar català al Parlament Europeu, la garantia de disposar de fons europeus per a l’ensenyament en català o l’aixecament de fronteres audiovisuals per als mitjans en català han generat el consens d’ERC, JxCat, Unides Podem, el PSC, Compromís i MÉS. Els socialistes, però, discrepen amb algunes de les propostes de l’entitat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

  • L’Estat segueix xutant la pilota endavant: el català s’incorporarà a les pàgines web oficials «paulatinament». Una nova norma que reorganitza els portals web de l’Estat preveu l’accés als continguts en català, però no fixa cap obligació concreta ni cap termini. Durant els tres primers mesos de l’any s’han aprovat 38 normes que imposen el castellà i releguen el català, dues més que el mateix període de l’any passat. La situació del català a les pàgines web oficials de l’Administració general de l’Estat és precària. Tal com la Plataforma per la Llengua va denunciar el desembre passat, dues terceres parts d’aquests portals no tenen cap contingut en llengua catalana, i un 19 % ofereixen l’opció en català (o en «català» i «valencià») sense tenir-hi pràcticament cap contingut traduït. Aquesta situació és similar per a la resta de llengües autòctones de l’Estat diferents del castellà i mostra la poca consideració que tenen el poder espanyol i la seva administració pels seus parlants, pràcticament un 18 % de la població d’origen. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes de maig:

  • Ford incorpora el català en els webs dels concessionaris oficials per a Catalunya (Plataforma per la Llengua, 3-5-2019)
    Gràcies a les gestions de la Plataforma per la Llengua, concessionaris com Romacar, Tarraco Center o Grup Covesa incorporen la llengua als seus respectius portals web. Actualment mantenim encara converses amb Ford per tal que la implementació del català sigui completa en els concessionaris que ja l’incorporen i s’estengui a altres materials de la marca.
  • XXXIII Premi de l’ADAC a la Normalització Lingüística i Cultural a Pedres de Girona.
  • La Plataforma per la Llengua porta la situació del català al Parlament britànic (Plataforma per la Llengua, 8-5-2019)
    ‘El català és la 14a llengua més parlada d’Europa amb més de 10 milions de parlants en 4 estats europeus diferents’, ha recordat el president de l’entitat.
    El Grup de parlamentaris sobre Catalunya ha organitzat la conferència, juntament amb la Plataforma per la Llengua i l’ANC England.
  • Proposem 19 mesures pel valencià als ajuntaments (Plataforma per la Llengua, 20-5-2019)
    “En estes eleccions podem llevar-li a la dreta antivalenciana el poder d’atacar la llengua”, assegura Manuel Carceller, portaveu de l’ONG del valencià.
  • La lluita de l’escola de les mil llengües (Odei A.-Etxearte a VilaWeb, 7-5-2019)
    L’allau migratòria i la diversitat cultural han revolucionat l’escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, la primera que va aplicar la immersió lingüística a Catalunya.
  • La Generalitat multa una immobiliària per catalanofòbia (Plataforma per la Llengua, 10-5-2019)
    La Direcció General de Comerç multa Barcelona Selecta després que la Plataforma per la Llengua emprengués accions legals contra aquesta immobiliària l’abril del 2018 per discriminar i vulnerar els drets dels consumidors.
  • Últims parlants nadius… del català (Mail Obert de Bel Zaballa a VilaWeb, 5-5-2019)
    «La Francis potser ja no té ningú a la vora amb qui parlar en la llengua amb què sent, amb què pensa, amb què somia.»
  • No realitzem el préssec (Ras i curt, de Jordi Badia a VilaWeb, 10-5-2019)
    Com evitar mots i construccions artificiosos perquè l’expressió sigui natural i espontània. Un nou article de la secció ‘Ras i curt’
  • El poble es plany (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 23-5-2019)
    De tant dir que ara no toca, ara no toca, ha acabat rebentant les costures del vet polític. La creixent invisibilitat del català dispara la inquietud sobre l’estat i el futur de la llengua.
  • L’efecte papallona (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 30-5-2019)
    La setmana passada, un sol visitant va fer canviar de llengua un grup de vint-i-cinc persones. Però això no ha d’anar sempre necessàriament en contra del català. Ho podem girar a favor nostre?
  • Monolingua i venceràs (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 16-5-2019)
    «El llirilingüisme pren moltes formes. Una és la de creure’s superior al monolingüe. Tràgica paràbola: jo sóc capaç d’expressar-me en dos, tres o quatre idiomes, però ets tu qui determines quin faré servir»
  • Històries del GELA (M. Carme Junyent, Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 30-5-2019)
    «Des d’allà on són i cadascú a la seva manera, segueixen treballant pels objectius fundacionals del GELA: donar a conèixer la diversitat lingüística i el seu valor»

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: