Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2015.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 64,18% (mitjà), 0,08 punts percentuals superior al del mes anterior (64,10%).
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
  • Aquest mes de desembre el sector d’Alimentació i Begudes del Baròmetre de l’ús del català a Internet ha sobrepassat el 65% de webs en català (65,05%, 201 de 309 webs), passant d’un ús mitjà a alt, i el sector d’Assegurances i Mútues ha sobrepassat el 50% de webs en català (52%, 26 de 50 webs), passant d’un ús baix a mitjà.

Notícies destacades del mes de desembre del 2015:

  • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació del català a la web de Tiger i que tractin els consumidors catalans com ho fan amb la resta de consumidors. Les entitats defensores de la llengua han escrit durant aquestes festes al fundador de les botigues Tiger, Lennart Lajboschitz i a la directora de màrqueting, Tina Schwarz per demanar-los la implementació d’una versió en català de la web de l’empresa i que usin la nostra llengua en l’etiquetatge multilingüe dels seus productes, que actualment són en més de 20 llengües. La cadena de botigues Tiger compta actualment amb 21 botigues en territoris de parla catalana, 14 de les quals a Catalunya. Així i tot no té web en català ni etiqueta en aquesta llengua tot i que hi està obligada per llei. Aquest cas és excepcional atès que sí que és respectuosa amb la resta de normativa lingüística europea i en la política d’usos lingüístics a les webs. Tiger té webs específiques per a comunitats lingüístiques tan petites com la islandesa (300.000) o, fins i tot, la feroesa (50.000), que forma part de Dinamarca, amb només 5 i una botigues respectivament. També té la web i etiqueta en les respectives llengües per a Portugal (18 botigues), Eslovàquia (2 botigues), Txèquia (5 botigues), Lituània (6), Estònia (4), Grècia (10) o Polònia (14). A Bèlgica té la web tant en neerlandès com en francès (no té cap botiga a la zona de parla alemanya).
  • La companyia d’assegurances Ocaso ha recuperat la versió en català a la seva web. Ocaso havia suprimit la versió en català el mes de febrer del 2015, coincidint amb la remodelació de la seva web, i ara l’ha recuperada, com també ho ha fet amb la versió en anglès. Recordem que altres companyies d’assegurances, com Sanitas i Santa Lucía, van suprimir en català de les seves webs en els últims anys i ja no l’han tornat a incorporar. El sector d’Assegurances i Mútues del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC té un 52% de webs en català (26 de les 50 analitzades).
  • Ens apropem als 100.000 dominis .cat. La fita està cada cop més a prop coincidint amb el desè aniversari del domini .cat. “Treballem perquè el .cat sigui el domini més emprat de Catalunya, ja que és el que millor identifica la comunitat de parla catalana a Internet”. L’anhel de Santi Ribera, director general de la Fundació puntCAT, i dels nombrosos internautes catalanoparlants s’apropa cada cop més a la realitat. Actualment, quan es compleixen deu anys del naixement del .cat, ja hem superat els 97.100 dominis quan, a mitjan d’abril, la xifra se situava en els 88.000. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
  • La III Nit de la Llengua al Món Digital reforça la visibilitat del català i l’occità a la Viquipèdia. S’han creat continguts en 9 idiomes: català, occità, espanyol, alemany, anglès, àrab, francès, italià i rus i s’han aportat 177.824 octets d’informació, més del doble que l’any anterior. La III Nit de la Llengua al Món Digital / III Nuèch de la Lenga dins l’Encastre Digital, duta a terme el 20 de novembre, ha incrementat en més de 100.000 els octets d’informació aportats a la Viquipèdia respecte de l’edició anterior. En total, s’han registrat 177.824 octets, s’han creat 42 articles nous i se n’han millorat 6, amb la participació directa de 65 editors presencials i 2 de remots. La Nit Digital és una viquimarató organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Amical Wikimedia. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística.
  • La Viquipèdia fa dissabte amb la Quinzena de Qualitat. La Viquipèdia en català podria arribar als 500.000 articles al seu quinzè aniversari. Per onzè any consecutiu, la comunitat viquipedista catalana aparca durant dues setmanes la seva activitat frenètica de creació d’articles per centrar-se a millorar-los a través de la Gran Quinzena Anual de la Qualitat. Des d’avui (28-12) i fins a l’11 de gener, de manera voluntària i optativa, els viquipedistes se centren en una tasca important per a l’enciclopèdia, ja que les crítiques més ferotges a la Viquipèdia solen anar dirigides als articles de poca qualitat i que presenten errades. Recordem que el català es troba en els primers llocs en el rànquing de qualitat per mostra d’articles de les viquipèdies. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
  • “El teu web, també en català”, nova actuació de Pimec per fomentar l’ús del català en l’àmbit sociolaboral. La Pimec, petita i mitjana empresa de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura, inicia el projecte “El teu web, també en català”, amb la finalitat que les pimes tinguin el seu web en llengua catalana. Segons l’estudi “L’ús del català a les pimes”, elaborat per l’Observatori de la Pimec i la Direcció General de Política Lingüística, només el 57 % de les pimes catalanes fan ús del català en les seves pàgines web. Pimec ha iniciat “El teu web, també en català” per sensibilitzar les pimes perquè tinguin el seu portal web en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  • Viu l’any en 4 minuts: et presentem #Edit2015, el resum de l’any de la Viquipèdia. Viu l’any en 4 minuts: et presentem #Edit2015, és el vídeo del resum de l’any de la Viquipèdia. Mira #Edit2015, amb subtítols en català, la culminació d’un any de la Viquipèdia, tot amenitzat amb “Les quatre estacions” de Vivaldi. Podeu veure el vídeo a Wikimedia Commons, YouTube o Vimeo. Vídeo de Victor Grigas, sota llicència CC BY–SA 3.0. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
  • Internet ja té més de 3.366 milions d’usuaris a tot el món, el 46,4% de la població. A 30 de novembre del 2015 hi havia 3.366.260.056 usuaris d’Internet al món, la qual cosa equival a dir que el percentatge de la població mundial que té accés a Internet és del el 46,4%, és a dir, gairebé la meitat de la població. Els percentatges per regions són els següents: Amèrica del Nord, 87,9%; Europa, 73,5%; Oceania, 73,2%; Amèrica Llatina – Carib, 55,9%; Orient Mitjà, 52,2%; Àsia, 40,2%; i Àfrica, 28,6%. Pel que fa a les estadístiques mundials de Facebook, és interessant assenyalar que les estimacions mostren que ja té 1.515.204.150 milions de subscriptors a tot el món a 15 de novembre del 2015, i una taxa de penetració mundial del 20,9%. Font: Internet World Stats.

Altres notícies del mes de desembre:

  • PP, PSOE, Ciutadans i Podemos suspenen en democràcia (Plataforma per la Llengua, 4-12-2015)
    La Plataforma per la Llengua ha analitzat en un document les propostes lingüístiques de reforma constitucional i programàtiques de les principals forces polítiques que es presenten a les eleccions del 20 de desembre.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: