Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2015.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 63,97% (mitjà), molt similar al del mes anterior (63,96%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2015:

  • Es presenta la versió 2.6 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i Mac OS X, que ja sobrepassa els 100.000 usuaris. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o Mac OS X. En executar-lo, el Catalanitzador analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. Des de la seva publicació el 22 d’abril de 2012, més de 100.000 usuaris han catalanitzat el seu ordinador, convertint-se en un dels programes més baixats a Softcatalà. Més informació a la notícia de Softcatalà.
    Veure les estadístiques del Catalanitzador de Softcatalà.
  • Commemoració del desè aniversari del domini .cat. El passat 16 de setembre, amb un acte públic organitzat per la Generalitat de Catalunya, es va commemorar el desè aniversari de l’aprovació del domini .cat per la ICANN. El .cat és el primer domini de primer nivell del món que representa una llengua i una cultura a Internet. És un domini innovador, segur i de gran qualitat, similar al .com o el .org però destinat específicament a la comunitat catalanoparlant. La Fundació puntCAT és l’entitat encarregada de promoure activitats referents a la gestió i promoció del domini .cat. Actualment ja hi ha més de 92.400 dominis .cat registrats i s’espera arribar aviat als 100.000.
  • Softcatalà presenta la traducció al català del LibreOffice 5. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice.org 5 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice. El LibreOffice 5 es troba disponible per a sistemes Windows, Mac i GNU/Linux. El paquet ofimàtic inclou un processador de textos (Writer), un gestor de fulls de càlcul (Calc), un editor de presentacions (Impress), un editor de dibuixos vectorials i gràfics (Draw), un editor de base de dades (Base) i un editor de fórmules matemàtiques (Math). Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • La Plataforma per la Llengua presenta l’informe Balances lingüístiques 2015, llibre blanc sobre el tractament del català respecte al castellà a l’estat espanyol. De l’informe se n’extreu que l’estat espanyol és un territori fortament plurilingüe però té una política poc neutra en relació a altres països comparables com Suïssa, Bèlgica o Finlàndia. El principi constitucional ja afavoreix, des dels seus inicis, una de les identitats lingüístiques per sobre de les altres: la de llengua castellana. La conclusió de l’informe és que la independència és l’única sortida possible per aconseguir una pràctica lingüística amb uns mínims democràtics, ja que actualment es té un estat en contra. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
    Informe “Balances lingüístiques 2015” (PDF de 2,78 Mb i 106 pàgines)
  • El Supermercat online Ulabox ha incorporat versió en català a la seva web. El supermercat online Ulabox ha inaugurat recentment el seu domini .cat amb la versió en català de la seva web. Ulabox, nascut a Barcelona, treballa només a Espanya donant servei a tots els pobles i ciutats de la Península i Balears i té més de 12.500 productes al seu magatzem. Segons destaquen ells mateixos, Ulabox esmerça molts esforços en l’atenció al client: elevada seguretat, facilitat de pagament, velocitat de navegació, usabilitat del cercador, resposta al client a través de diversos canals, inclosos els aspectes lingüístics de la web, i servei a domicili flexible.
  • Google Docs ja permet transcriure veu a text, també en català. Google ha incorporat recentment en la seva suite ofimàtica en línia, entre d’altres novetats, el dictat per veu, que també està disponible en català. L’opció d’iniciar el reconeixement de veu la trobem al menú Eines i, un cop activada, ens presentarà un micròfon que podrem anar activant i desactivant a mesura que vulguem dictar o aturar la captació de veu per part de l’ordinador. Entre els idiomes suportats hi trobem el català. Més informació a la notícia d’ycom.cat.
  • El 45% de la població mundial tenia accés a Internet a 30-6-2015. Segons les darreres estadístiques facilitades per Internet World Stats a 30 de juny del 2015, el nombre d’usuaris amb accés a Internet ha arribat al 45% de la població mundial, més de 3.270 milions de persones (3.270.490.584). Per zones geogràfiques, la distribució és la següent: Nord Amèrica, 87,9%; Europa, 73,5%; Oceania, 72,9%; Sud Amèrica i Amèrica Central, 53,9%; Orient Mitjà, 49,0%; Àsia, 38,8%; i Àfrica, 27,0%. (Font: Internet World Stats)

Altres notícies del mes de setembre:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: