Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2013.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 61,78% (mitjà), un 0,02 percentual superior al del mes anterior (61,76%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2013:

  • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a SEAT la versió en català de la seva web. A la petició, entre altres coses,  s’hi diu “Les nostres entitats han constatat que el web corporatiu de SEAT a Europa està completament disponible en 26 llengües, però, en canvi, no està disponible en català, llengua pròpia del territori on SEAT porta més de 60 anys implantada. A més a més, hem observat que disposen de versions lingüístiques en llengües amb menys parlants que el català (per exemple, lituà, letó, estonià, eslovac, eslovè, macedoni, finès o danès). I, per altra banda, en altres països europeus multilingües com Suïssa o Bèlgica, els consumidors poden accedir al seu web corporatiu de SEAT en les diferents llengües oficials”. Recordem que el mes de març del 2005 WICCAC ja es va dirigir al llavors president de SEAT, Andreas Schleef, fent la mateixa petició. Llavors no va haver-hi resposta. Ara ens han contestat dient “Atenent a la seva sol·licitud l’informem que hem realitzat les gestions necessàries per a traslladar-la al departament corresponent. Quan ens proporcionin qualsevol tipus de resposta els hi comunicarem tan aviat com aquesta es produeixi”. No és massa, però d’alguna manera es comença.
  • Fa poques setmanes va néixer Appsencatala.cat, el portal de les aplicacions mòbils (d’Android i iOs) en català, per tal de poder facilitar a tothom qui tingués interès en trobar apps en català que estan disponibles actualment a Play Store i l’AppStore. Appsencatalà no és una botiga d’aplicacions de forma directa. Les aplicacions que hi ha es compren a les botigues respectives per iOs i Android, Appsencatalà fa d’enllaç i promou la descàrrega d’aquestes apps respecte els centenars de milers d’altres apps que no contenen el català. Destaquem aquesta notícia perquè creiem que és molt interessant i útil que els usuaris puguin disposar d’aquest recull, ja que l’àmbit de les apps és un dels que té menys ús del català.
  • Neix Mega, el successor de Megaupload un any després del seu tancament, i en català. Un any després del tancament de Megaupload ha nascut Mega, el nou servei d’allotjament d’arxius del controvertit Kim Dotcom. El 19 de gener s’anunciava l’obertura d’aquest nou servei. En dues hores, 250.000 registrats. I en un dia, ja en tenien un milió. Les primeres experiències: lentitud en el registre i en la pujada d’arxius deguts a la gran demanda dels usuaris. Mega, és el primer producte de la família, on els usuaris podran emmagatzemar arxius al núvol, un Dropbox, i des de l’inici ja ens avisen, un servei “Més gran, millor, més ràpid, més fort, més segur”. Font: Bits Catalans.


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC
: