Remedios de spa en casa kamagra jelly online farmacia usa comprar cialis original gráficas de abuso de drogas

Baròmetre de l’ús del català a Internet – octubre 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 64,05% (mitjà), 0,08 punts percentuals superior al del mes anterior (63,97%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2015:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC denuncien la insòlita discriminació del català a les webs de fabricants de cotxes. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a diverses marques fabricants de cotxes la implementació dels serveis web en català. Demanen que la web espanyola es presenti en una versió multilingüe tal com ja es fa amb les webs per a Bèlgica i Suïssa. La petició arriba després de comprovar que les marques del sector tenen disponibles versions de la web en més de vint llengües europees, algunes amb molts menys parlants que el català com albanès, armeni, eslovè, estonià, letó, lituà, finès, georgià, noruec i també d’una llengua com l’islandès (de menys de mig milió de parlants). S’ha fet la petició a les filials espanyoles de SEAT, Wolkswagen-Audi-Škoda, Ford, Nissan, Honda, Opel-GM, Renault, Peugeot, Citroën i Toyota. En el cas de SEAT, se li ha recordat a l’empresa que ja se’ls va enviar una carta a inicis del 2013 sense que fins ara s’hagi implementat la versió en català. Cal destacar que el sector de l’automòbil i les motocicletes és el que té una pitjor presència de webs en català de tots els del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, un 6,25% (només 5 de les 80 webs analitzades), així com que cinc d’aquestes companyies tenen la seva seva seu espanyola en territoris de parla catalana.
 • La Plataforma per la Llengua constata la dificultat de llogar cotxes en català a l’aeroport del Prat i per Internet. La Plataforma per la Llengua ha fet públic un informe de l’oferta lingüística en català al sector del lloguer de cotxes, especialment en el sector amb més finalitats turístiques. L’estudi ha avaluat l’atenció presencial de les 7 empreses que operen dins les terminals de l’Aeroport de Barcelona (Avis-Budget, Enterprise Atesa, Europcar, Firefly, Hertz, InterRent i Sixt). A més s’han analitzat l’atenció telefònica i a Internet de 14 empreses més del sector, en aquest cas, webs proveïdors de serveis online que actuen com a agents intermediaris. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Resum de l’Informe ‘Usos lingüístics en les empreses de lloguer de cotxes de l’aeroport del Prat’ (PDF de 612,97 Kb)
 • La Plataforma per la Llengua exigeix a Netflix l’emissió de continguts en català. La Plataforma per la Llengua considera que Netflix no pot menysprear els drets lingüístics de 10 milions de consumidors potencials. El proveïdor més gran de televisió per Internet del món, que té una política de plena adaptació lingüística a la comunitat local on opera, arriba als territoris de llengua catalana de l’Estat espanyol sense garantir el català. L’entitat insta a la companyia a través d’una carta que tingui en compte els drets lingüístics dels catalanoparlants i emeti continguts en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El Parlament Europeu vota contra el roaming i per la neutralitat a la xarxa. Els ciutadans europeus deixaran de patir càrrecs extra a la factura telefònica quan viatgen a altres països comunitaris a partir del 2017. El passat 27 d’octubre el Parlament Europeu va aprovar, en sessió plenària, el pla de la Comissió Europea per eliminar les taxes de roaming a partir del juny del 2017, validant així la proposta que ja en el seu moment va fer l’Agenda Digital presidida per Neelie Kroes. El canvi afectarà tant al servei de veu (trucades) com al de dades (connexió a internet en mobilitat). Més informació a la notícia d’ycom.cat.
 • Qui ha fet més pel català? Arriba la 3a edició del Premí Martí Gasull i Roig. Un any més, la Plataforma per la Llengua vol premiar a la persona, empresa, entitat… que més ha treballat a favor de la llengua catalana. El Premi Martí Gasull i Roig, a l’exemplaritat en defensa de la llengua, té per objectiu fer que l’exemple de la tasca de Martí Gasull i Roig serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones que estimen el català! Fins al pròxim 8 de novembre, ja podeu presentar les vostres propostes de candidats per al Premi Martí Gasull i Roig 2015. Per fer-ho, haureu d’entrar a la web www.premimartigasull.cat i indicar el nom del vostre candidat i una breu explicació dels motius pels quals creieu que és mereixedor d’aquest premi. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • La Plataforma per la Llengua crea canvia.cat per generar i dinamitzar campanyes ciutadanes. Davant la incapacitat de recollir la demanda en català a través d’eines ja existents per generar i dinamitzar campanyes ciutadanes, com ara Change.org, la Plataforma per la Llengua ha creat la web canvia.cat que pretén omplir aquest buit. La de Netflix és la primera campanya que s’ha posat en marxa a través d’aquesta nova web i vol recollir 25.000 adhesions per forçar Netflix a emetre en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Promoció tardor-hivern: registrar nous dominis .cat per només 5 euros. Durant aquesta tardor i aquest hivern, donar d’alta un nou domini .cat costa tan sols 5 euros. És tan fàcil com seguir aquest enllaç i registrar el vostre .cat en un dels 16 registradors amb què la Fundació puntCAT ha arribat a un acord. La promoció va arrencar el 5 d’octubre del 2015 i estarà activa fins a l’11 de gener del 2016. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.

Altres notícies del mes d‘octubre:

 • Arriben els dominis jurídics: .abogado i .law (Fundació puntCAT, 22-10-2015)
  Els despatxos d’advocats poden reforçar la seva marca, posicionar-se millor i distingir-se a la xarxa utilitzant aquestes extensions als seus webs.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – setembre 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,97% (mitjà), molt similar al del mes anterior (63,96%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2015:

 • Es presenta la versió 2.6 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i Mac OS X, que ja sobrepassa els 100.000 usuaris. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o Mac OS X. En executar-lo, el Catalanitzador analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. Des de la seva publicació el 22 d’abril de 2012, més de 100.000 usuaris han catalanitzat el seu ordinador, convertint-se en un dels programes més baixats a Softcatalà. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Veure les estadístiques del Catalanitzador de Softcatalà.
 • Commemoració del desè aniversari del domini .cat. El passat 16 de setembre, amb un acte públic organitzat per la Generalitat de Catalunya, es va commemorar el desè aniversari de l’aprovació del domini .cat per la ICANN. El .cat és el primer domini de primer nivell del món que representa una llengua i una cultura a Internet. És un domini innovador, segur i de gran qualitat, similar al .com o el .org però destinat específicament a la comunitat catalanoparlant. La Fundació puntCAT és l’entitat encarregada de promoure activitats referents a la gestió i promoció del domini .cat. Actualment ja hi ha més de 92.400 dominis .cat registrats i s’espera arribar aviat als 100.000.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del LibreOffice 5. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice.org 5 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice. El LibreOffice 5 es troba disponible per a sistemes Windows, Mac i GNU/Linux. El paquet ofimàtic inclou un processador de textos (Writer), un gestor de fulls de càlcul (Calc), un editor de presentacions (Impress), un editor de dibuixos vectorials i gràfics (Draw), un editor de base de dades (Base) i un editor de fórmules matemàtiques (Math). Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • La Plataforma per la Llengua presenta l’informe Balances lingüístiques 2015, llibre blanc sobre el tractament del català respecte al castellà a l’estat espanyol. De l’informe se n’extreu que l’estat espanyol és un territori fortament plurilingüe però té una política poc neutra en relació a altres països comparables com Suïssa, Bèlgica o Finlàndia. El principi constitucional ja afavoreix, des dels seus inicis, una de les identitats lingüístiques per sobre de les altres: la de llengua castellana. La conclusió de l’informe és que la independència és l’única sortida possible per aconseguir una pràctica lingüística amb uns mínims democràtics, ja que actualment es té un estat en contra. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Informe “Balances lingüístiques 2015” (PDF de 2,78 Mb i 106 pàgines)
 • El Supermercat online Ulabox ha incorporat versió en català a la seva web. El supermercat online Ulabox ha inaugurat recentment el seu domini .cat amb la versió en català de la seva web. Ulabox, nascut a Barcelona, treballa només a Espanya donant servei a tots els pobles i ciutats de la Península i Balears i té més de 12.500 productes al seu magatzem. Segons destaquen ells mateixos, Ulabox esmerça molts esforços en l’atenció al client: elevada seguretat, facilitat de pagament, velocitat de navegació, usabilitat del cercador, resposta al client a través de diversos canals, inclosos els aspectes lingüístics de la web, i servei a domicili flexible.
 • Google Docs ja permet transcriure veu a text, també en català. Google ha incorporat recentment en la seva suite ofimàtica en línia, entre d’altres novetats, el dictat per veu, que també està disponible en català. L’opció d’iniciar el reconeixement de veu la trobem al menú Eines i, un cop activada, ens presentarà un micròfon que podrem anar activant i desactivant a mesura que vulguem dictar o aturar la captació de veu per part de l’ordinador. Entre els idiomes suportats hi trobem el català. Més informació a la notícia d’ycom.cat.
 • El 45% de la població mundial tenia accés a Internet a 30-6-2015. Segons les darreres estadístiques facilitades per Internet World Stats a 30 de juny del 2015, el nombre d’usuaris amb accés a Internet ha arribat al 45% de la població mundial, més de 3.270 milions de persones (3.270.490.584). Per zones geogràfiques, la distribució és la següent: Nord Amèrica, 87,9%; Europa, 73,5%; Oceania, 72,9%; Sud Amèrica i Amèrica Central, 53,9%; Orient Mitjà, 49,0%; Àsia, 38,8%; i Àfrica, 27,0%. (Font: Internet World Stats)

Altres notícies del mes de setembre:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – agost 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,96% (mitjà), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (63,93%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’agost del 2015:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació del català a la web de Natura. El passat mes de juny les dues entitats van enviar una carta en aquest sentit a Sergio Durany, fundador de la cadena de botigues Natura, que no té web en català i sí en castellà i anglès, malgrat tenir la seva seu central a Barcelona, on es va fundar l’any 1992, i 78 de les seves 203 botigues en territoris de parla catalana (43 al Principat, 30 al País Valencià de parla catalana, 4 a les Illes Balears i 1 a Andorra). També es demanava que Natura utilitzi més el català en l’etiquetatge de productes. Fins aquest moment no s’ha rebut cap resposta de l’empresa.
 • Internet, novament una eina bàsica en la mobilització de l’Onze de Setembre del 2015, aquest any amb la Via Lliure a la República Catalana a la Meridiana. Com en les mobilitzacions dels anys anteriors, Internet està sent una eina fonamental en l’organització de la mobilització de l’Onze de Setembre. Des de la web de la Via Lliure a la República Catalana, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural faciliten de forma ràpida, fàcil i entenedora les inscripcions, el mapa interactiu d’ocupació dels diferents trams de la Meridiana i tot tipus d’informació de l’11S2015. Sens dubte, l’ajut d’Internet i les xarxes socials contribuiran a que aquesta nova gran mobilització sigui un important èxit que ajudi a difondre el procés que està vivint Catalunya a tot el món.
 • El 16 de setembre farà 10 anys de l’aprovació del domini .cat per la ICANN. El domini .cat va ser aprovat el 16 de setembre del 2005 per la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), la institució internacional encarregada de la coordinació global i la regulació del sistema de dominis d’Internet, fruit d’una iniciativa privada de la comunitat catalanoparlant. El .cat fou el primer domini destinat a una comunitat cultural i lingüística i es pot considerar que la seva posada en marxa va ser una fita de gran importància, que va ajudar molt al desenvolupament i la normalització del català a Internet. El 23 d’abril del 2006, després d’un període especial d’arrencada restringida, es va obrir el registre de dominis .cat a tothom. Actualment ja hi ha gairebé 92.000 dominis .cat operatius.
 • Si hi ha oferta, els catalans consumeixen mitjans en català. L’Informe de la comunicació a Catalunya 2013-2014, elaborat per l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) analitza la presència del català als mitjans de comunicació i la seva audiència. En el balanç de l’informe, entre les dades positives, s’hi destaca una “tendència a l’alça de la difusió i audiència dels mitjans en català, sobretot a la ràdio i a la xarxa, malgrat la superioritat de l’oferta i el consum en castellà”. Més informació a la notícia de Racó Català.
  Informe de la comunicació a Catalunya 2013-2014 (PDF de 17,5 MB i 311 pàgines)
 • Victòria del moviment viquipedista: Rússia aixeca el bloqueig. Rússia rectifica i retira la Viquipèdia de la “llista negra” d’Internet. Ahir (24-8) vam saber que l’agència russa encarregada de la supervisió de les comunicacions, Roskomnadzor, va manar als proveïdors d’Internet bloquejar la Viquipèdia. La censura dels continguts de la Viquipèdia és contrària als valors que expressa: un món on tothom pugui accedir lliurement a la suma de tot el coneixement. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Monogràfic de la revista divÈrsia‘ sobre la situació de la llengua als Països Catalans. La revista ‘divÈrsia’ de la Càtedra UPF sobre Diversitat Social, en el seu número 7 del passat mes de juny, va publicar un monogràfic sobre la situació de la llengua als diversos territoris dels Països Catalans titulat “Monogràfic: la llengua catalana, del present al futur”. Pel seu interès, adjuntem els enllaços als PDF de les diverses col·laboracions d’aquest monogràfic:
  Andorra (Joan Sans Urgell)
  Catalunya Nord (Alà Bailac-Ferrer)
  Catalunya Principat (Miquel Àngel Pradilla)
  Eivissa i Formentera (Bernat Joan i Marí)
  L’Alguer (Esteve Campus – Carla Valentino)
  La Franja (Francesc Serés)
  Mallorca (Gabriel Bibiloni)
  Menorca (Joan F. Lòpez-Casasnovas)
  País Valencià (Toni Mollà)
  La llengua del país: d’un passat cert a un futur incert (Josep Murgades)
 • El català competeix amb l’anglès per a ser el segon idioma d’Internet… a Madrid. Un estudi de Google exposa que el català els darrers deu anys ha estat sempre la segona o la tercera llengua de les cerques a Madrid. Google Trends ha publicat un estudi sobre les llengües més usades a les cerques a nou ciutats del món des del 2004. En total hi apareixen cent trenta-cinc llengües, entre les quals, el català. Més informació a la notícia de VilaWeb.

Altres notícies del mes d‘agost:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – juliol 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de juliol del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,93% (mitjà), 0,02 punts percentuals superior al del mes anterior (63,91%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juliol del 2015:

 • L’informe sobre la situació de la llengua constata la necessitat de centrar la política lingüística en la millora de l’ús social del català. El degoteig constant de sentències i resolucions desfavorables a la llengua catalana, especialment en l’àmbit de l’ensenyament, juntament amb la reducció de persones que tenen el català com a primera llengua i la dificultat per a atraure nous parlants, són algunes de les principals conclusions del VIII Informe sobre la situació de la llengua catalana (2014), que analitza la situació del català en els diferents territoris i el context social, jurídic i polític que afecta la llengua. L’informe també posa en relleu les bones dades del català en el món d’Internet i destaca que ocupa el dissetè lloc segons el nombre d’articles publicats a la Viquipèdia, i que la seva presència és de prop de dos terços de les webs d’empreses i institucions ubicades en l’àmbit lingüístic de la llengua catalana. Aquest informe, elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua, es va presentar el passat 6 de juliol, en una roda de premsa a l’IEC. Més informació a les notícies de l’IEC i de la Plataforma per la Llengua.
  VIII Informe sobre la situació de la llengua catalana (2014) (pdf de 3,37 MB i 258 pàgines)
 • La llengua catalana manté el seu poder d’atracció malgrat els canvis demogràfics dels darrers anys. Així ho assenyala l’Informe de Política Lingüística 2014, que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, van lliurar el 29 de juliol a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. L’informe de Política Lingüística 2014 conté dades sobre la situació de la llengua catalana en els diferents àmbits i sobre l’acció del Govern en matèria de política lingüística. L’estudi revela que el 60,2% dels nascuts a Catalunya amb un dels dos progenitors també nadiu usa el català amb els fills i que el 27,5% dels nascuts a Catalunya que tenen els dos progenitors nascuts fora utilitza el català amb els fills. Aquesta dada és especialment significativa si es té en compte que actualment el 55,3 % de la població adulta major de 15 anys té ambdós progenitors nascuts fora de Catalunya. També s’hi destaca que a Catalunya la majoria de la població de 15 anys i més declara entendre, saber parlar, llegir i escriure el català, en les proporcions següents: entendre (94,3%), saber parlar (80,4%), llegir (82,4%) i escriure (60,4%). La població de persones que sap parlar el català ha augmentat més de 9 punts percentuals des del 1986 i el nombre de persones que el sap escriure gairebé s’ha doblat (24 punts percentuals). El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar que les dades són bastant positives malgrat que el català no disposa d’un Estat que li faci costat. Més informació a la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.
  Informe de Política Lingüística 2014 (pdf de 6,55 MB i 147 pàgines)
 • Conserves Massó, amb seu a O Grove (Pontevedra) té web en català, amb el domini .cat, i etiqueta en català. La conservera Massó va ser fundada al segle XIX per promotors catalans establerts a Galícia. Actualment Massó, juntament amb ‘Isabel’, ‘Cuca’ i ‘Garavilla’, pertany al Grupo Conservas Garavilla. L’única part de la web que no disposa de versió en català és l’apartat “El Racó de la Conserva”, que porta a una web externa.
 • El Traductor de Google ha incorporat el català a l’app de traducció automàtica d’imatges. El Traductor de Google, l’aplicació de traducció automàtica de Google per a mòbils, que fins ara funcionava només en set llengües, està ja disponible en vint llengües més, entre les quals el català. Apuntant la càmera a una imatge amb text, aquest es tradueix a la pantalla del mòbil a la llengua que desitgi l’usuari. Es pot descarregar la nova versió de l’app des de Google Play (Android) o des d’App Store (iOS d’Apple).
 • WordReference.com ha incorporat el català a la seva oferta d’eines lingüístiques en línia. El portal de diccionaris en línia WordReference.com ha ampliat la seva oferta amb un diccionari de definicions en llengua catalana, gràcies a les gestions de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. WordReference.com es va crear el 1999 amb l’objectiu de proporcionar eines i diccionaris bilingües gratuïts en línia. Més informació a la nota de premsa del Departament de Cultura.
 • El ‘Barcelona Harley Days 2015 va suprimir el català de la seva web i altres espais. Aquest any la web del ‘Barcelona Harley Days‘, que es va celebrar del 3 al 5 de juliol, va suprimir la seva versió en català, que havia tingut en les edicions anteriors, i només té versions en castellà i anglès. Així mateix, el català era absent en la majoria dels rètols i anuncis públics del recinte de Montjuïc on es va celebrar. Esperem que en properes edicions la llengua catalana recuperi la seva presència en aquest esdeveniment.
 • Segons l’enquesta Òmnibus 2015, el català creix com a llengua de preferència en el consum de llibres, cinema i teatre. El català ha crescut com a llengua de consum de llibres, cinema i teatre. Segons dades de l’enquesta Òmnibus 2015, realitzada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), un 35,4% dels catalans prefereix la llengua catalana a l’hora de llegir llibres, xifra que representa 3,8 punts percentuals més que a la darrera onada de l’any passat; un 22% la tria per consumir cinema, 1,1 punts més que l’any passat, i és la llengua preferida per anar al teatre per a un 37,5% de la població, 3 punts més que en l’enquesta anterior. Més informació a la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.
 • Estadístiques de la penetració d’Internet a la Unió Europea (2014). El portal Internet World Stats ha donat a conèixer recentment les estadístiques de la penetració d’Internet (percentatge d’usuaris d’Internet sobre la població total) a la Unió Europea a 31-12-2014, que és del 78,5%. Entre els 28 Estats membres de la Unió Europea, els que tenen una major penetració són Dinamarca 95,7%, Holanda 95,5%, Suècia 94,6%, Finlàndia 93,5%, Xipre 95%, Luxemburg 90,6%, Alemanya 88,4% i Regne Unit 88,4%. A Espanya la penetració és del 76,9%. A Catalunya no hi ha dades que siguin exactament comparables. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), hi ha aquests percentatges: 80,5% (Ús de l’ordinador i d’Internet. Per freqüència, lloc d’ús i grups d’edat. Total) i 78% (Llars amb accés a Internet. 2014).

Altres notícies del mes de juliol:

 • La xarxa parla en català? (Fundació puntCAT, 7-7-2015)
  La llengua té complicacions en l’ensenyament i entre els nouvinguts, però gaudeix de bona salut a Internet.
 • L’efecte mirall (Grup GELA – Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades a VilaWeb, 30-6-2015)
  El comportament lingüístic dels autòctons envers els estrangers, als quals s’adrecen habitualment en castellà, pot ser viscut com una actitud discriminatòria i excloent.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – juny 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,91% (mitjà), 0,11 punts percentuals superior al del mes anterior (63,80%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2015:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen al RACC que ofereixi el seu servei d’Agència de Viatges per Internet en català. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han enviat una carta a Josep Mateu, actual Director general del RACC, per demanar-li una versió en català de la web de l’Agència de viatges del RACC per completar una assistència de qualitat a la comunitat catalanoparlant. Josep Mateu rellevarà Sebastià Salvadó com a president de l’entitat a partir d’aquest juliol. Aquesta petició s’ha fet perquè, malgrat que el RACC té la gran majoria dels seus serveis web en català, la Plataforma per la Llengua i WICCAC han pogut constatar que no tots els serveis del RACC estan disponibles per al consumidor catalanoparlant, atès que la web de l’agència de viatges (viajes.racc.es) no disposa d’una versió en català. El passat mes d’abril ja es va enviar una carta a l’actual president amb la mateixa petició, sense obtenir cap resposta.
 • El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC fa 13 anys. El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, creat el mes de juny del 2002, mesura mensualment el percentatge d’ús del català a les webs d’empreses i organitzacions radicades en territoris de parla catalana o que hi ofereixen els seus productes i serveis. Des que es tenen dades comparables aquest percentatge ha anat creixent de forma constant, passant del 38,75% del mes de setembre del 2002 fins al 63,91% a 30 de juny del 2015, és a dir, 25,16 punts percentuals superior. Malgrat aquest increment positiu, fruit del treball de molta gent, hi ha encara moltes empreses que treballen a casa nostra que marginen sistemàticament la llengua catalana. És per aquest motiu que s’ha de seguir treballant en aquest àmbit d’Internet fins aconseguir-hi la total normalització del català. A la pàgina de l’Històric de Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet es pot veure l’evolució des de la seva creació.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del Telegram i un robot per a facilitar-ne la catalanització. El Telegram és una aplicació de missatgeria instantània, senzilla i gratuïta, similar al WhatsApp. Es pot usar en tots els aparells simultàniament i inclou característiques avançades com ara xifratge dels missatges, xats secrets i noms d’usuari. El Telegram permet enviar missatges, fotografies, vídeos i fitxers de qualsevol tipus. També permet crear grups de fins a 200 persones. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • El corrector gramatical de Softcatalà millora amb les aportacions dels usuaris. Des del juny del 2013 funciona a la web de Softcatalà un nou corrector gramatical i d’estil de català. Aquest servei ha crescut de manera sostinguda i s’ha consolidat com un dels més utilitzats pels usuaris de la pàgina, al costat del traductor i el diccionari de sinònims. A hores d’ara fa més de dos milions de revisions al mes. Aquesta eina ofereix molt més que una simple detecció d’errors ortogràfics: troba moltes altres errades (gramaticals, tipogràfiques, sintàctiques, de puntuació, confusions típiques, paraules fora de context…) i també fa recomanacions estilístiques. Gràcies al procés continuat de millora en què està sempre, ja disposa de 2.200 regles de revisió. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Softcatalà presenta la versió 2.0 de l’OsmAnd i els mapes en català. OpenStreetMap és un mapa de tot el món que es completa de manera col·laborat iva, a l’estil Viquipèdia, i que es distribueix sota una llicència lliure que en permet la reutilització. Existeixen moltes aplicacions i serveis que fan servir la base de dades d’OpenStreetMap, i entre aquests en destaca l’OsmAnd. L’OsmAnd és una aplicació per a dispositius mòbils que permet treure el màxim profit de les possibilitats d’OpenStreetMap. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Promoció d’Estiu d’alta de nous dominis .cat per només 5 €. La Fundació puntCAT ha posat en marxa la promoció d’Estiu d’alta de nous dominis .cat per només 5 €. La promoció estarà activa des del dilluns 8 de juny a les 11 del matí, fins al dilluns 17 d’agost a la mateixa hora. Des de la pàgina Promocions actuals es pot triar entre els 17 registradors acreditats de dominis .cat que s’han sumat a aquesta oferta.

Altres notícies del mes de juny:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – maig 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,80% (mitjà), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (63,75%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2015:

 • Ercros ha incorporat versió en català a la seva web. Ercros, una de les grans empreses del sector químic, amb seu central a Barcelona, ha incorporat recentment versió en llengua catalana a la seva web. Ercros és un grup industrial de tradició centenària diversificat en quatre àrees d’activitat: Química Bàsica i Plàstics, que formen el grup de Negocis Associats al Clor, i les divisions de Química Intermèdia i Farmàcia. Des de WICCAC ens felicitem per aquest fet i esperem que altres empreses del sector segueixin aquest pas, ja que el de Laboratoris, Farmàcia i Química és un dels que tenen un pitjor percentatge d’ús del català a les seves webs, un 32,56%, només 14 de 43 webs.
 • Gràcies a la campanya “In catalan, please”, la Fundació puntCAT ha pogut iniciar converses amb l’empresa LinkedIn per assolir que aquesta xarxa social es tradueixi al català. La Fundació puntCAT va informar que gràcies a la campanya #LinkedInCatalan ha pogut iniciar converses amb l’empresa LinkedIn per assolir que aquesta xarxa social professional es tradueixi al català. La Fundació puntCAT es desvincula de la promoció del lloc web linkedincatalan.cat per tal de centrar-se en les negociacions corresponents i agraeix el suport que s’ha donat a la campanya, suport que ha estat determinant per iniciar aquestes converses. Des de WICCAC esperem que aquestes negociacions tinguin èxit i en un temps relativament curt puguem disposar de LinkedIn en la nostra llengua.
 • El català recula en alguns àmbits pels incessants atacs de l’Estat espanyol, segons es desprèn de l’InformeCAT 2015. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 6 de maig l’InformeCAT 2015, l’informe anual sobre l’estat del català, que recull 50 dades sobre la llengua catalana. A la notícia publicada per la Plataforma sobre el tema s’hi destaca que «El català és una llengua en expansió, dinàmica i amb una presència molt notable en diferents àmbits, en alguns casos molt per sobre del que li correspondria segons el seu pes demogràfic, però aquest creixement va per sectors i sobretot és desigual territorialment. Alhora, el català pateix una inexplicable manca de reconeixement oficial i jurídic i experimenta una ofensiva sense precedents per part d’institucions com el govern de l’Estat i també de diversos governs autonòmics. Aquests cada cop més freqüents atacs a la llengua catalana, gens casuals, tenen com a objectiu frenar el creixement de la nostra llengua. Per això, des de la Plataforma per la Llengua pensem que el català necessita un estat a favor, que el promogui, i no un estat, com l’actual, a la contra, que demostra diàriament la seva voluntat d’aniquilar la nostra llengua». Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2015 de la Plataforma per la Llengua (pdf de 52 pàgines)
 • El Corte Inglés, una vegada més contra el català i la normativa catalana. La Plataforma per la Llengua destaca que a principi dels anys 2000 El Corte Inglés va fer tímides reformes en l’adaptació a la llei de política lingüística. Darrerament, però, més enllà de l’estancament, ha fet un retrocés clar, no només en l’ús del català sinó en la vulneració de drets lingüístics inclosos a la llei o en les condicions d’ús dels dominis a Internet, ja que El Corte Inglés fa un ús inadequat del domini elcorteingles.cat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El domini .cat creix a tots els territoris de parla catalana durant el 2013 i el 2014. El .cat és el domini d’Internet de la comunitat catalanoparlant i, com a tal, no ha deixat de créixer entre el seu públic objectiu. Tant és així que, entre 2012 i 2014, el número de .cat operatius als territoris de parla catalana ha augmentat en un 34% passant-se de 56.070 dominis a un total de 75.261. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • The Washington Post es fixa en el .cat, ‘el domini més radical’. El diari nord-americà explica la història del domini que aplega webs en català. The Washington Post dedica un article a la història del domini .cat i a la llarga lluita per a aconseguir-lo. Comença aclarint que no té res a veure amb els felins (‘cat’ és ‘gat’ en anglès) i recorda que és l’abreviació de ‘català’, ‘una llengua i una cultura molt perseguida a l’est d’Espanya’. Més informació a la notícia de VilaWeb.
  Article de The Washington Post «The curious case of .cat, the Internet’s weirdest, most radical domain»
 • El Grup Barnils presenta la cinquena edició de l’Anuari dels silencis mediàtics. El passat 14 de maig va tenir lloc al Col·legi de Periodistes la presentació de la cinquena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2014, el projecte del Grup Barnils que recopila, en dotze reportatges d’investigació, els temes més silenciats pels grans mitjans de comunicació del nostre país durant el 2014. A l’acte també s’hi va presentar la renovació de la web de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. El Grup Barnils també ha recuperat el premi Ramon Barnils per a promoure el periodisme d’investigació entre professionals i estudiants.
  Anuari Mèdia.cat dels silencis Mediàtics 2014
 • Facebook tenia 936 milions d’usuaris actius diaris a tot el món el primer trimestre del 2015, 161 milions als Estats Units i Canadà, 225 milions a Europa, 270 milions a Àsia-Pacífic i 280 milions a la resta del món. Aquestes xifres són una mostra de la penetració i la influència que tenen actualment les xarxes socials en les nostres vides.
  Estadístiques de Facebook d’Internet World Stats

Altres notícies del mes de maig:

 • VilaWeb fa avui vint anys (VilaWeb, 15-5-2015)
  És el primer diari digital europeu en superar les dues dècades d’existència.
  Un acte el 16 de juny i el redisseny del diari fites de la celebració.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: