Baròmetre de l’ús del català a Internet – març 2014

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2014.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,07% (mitjà), un 0,08 superior al del mes anterior (62,99%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2014:

 • Nespresso ha incorporat versió en català a la seva web. Es tracta d’una versió completa, amb l’única excepció de l’apartat Revista Nespreso Magazine, i molt correcta. Des de WICCAC expressem la nostra satisfacció per aquest fet i felicitem Nespresso, marca comercial del grup Nestlé.
 • El 12 de març es va celebrar l’acte “El català, llengua digital a l’empresa” al Mobile World Centre Barcelona, organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport del Mobile World Capital Barcelona i de MoviStar. Va ser una bona ocasió per fer conèixer l’ús creixent del català en l’àmbit digital i el seu valor com a oportunitat de negoci. Al llarg de la sessió, es van presentar iniciatives d’èxit d’emprenedors, empreses i professionals del sector, i també dues publicacions recents “10 raons perquè els productes digitals parlin català” i “Terminologia bàsica dels dispositius mòbils”. Va presentar l’acte Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i hi van intervenir el periodista, analista i traductor Albert Cuesta, que va parlar de “La situació del català a les TIC”; i Vicent Partal, director de VilaWeb, que va parlar de “Com hem arribat fins aquí. Les clau d’un èxit”. En l’apartat dels 10 casos d’èxit, van parlar Andreu Taberner, de Creatiulab – Stubies.com; Toni Matas, de BCN Multimèdia; Víctor Bautista, de Social Diabetes; Núria Bel, de la Universitat Pompeu Fabra; Gemma Malet, de La Factoria; Arnau Sanz, d’Ycom.cat; Marga Martínez, de Sanoen; Toni Hermoso, de Softcatalà; Pau Font, de Catalunya Apps; i Santi Ribera, de la Fundació puntCAT. Finalment Jordi Bover, director del centre de Terminologia Termcat, va parlar de la publicació “Terminologia bàsica dels dispositius mòbils”. Va cloure l’interessant acte Ester Franquesa. Va ser una molt bona ocasió per a conèixer de primera mà la situació del català a les TIC.
 • Softcatalà presenta el nou corrector gramatical i el nou diccionari de sinònims. Després de 2 anys de feina, s’ha presentat el corrector gramatical català LanguageTool, que conté més de 1.700 regles per a detectar errors ortogràfics, gramaticals, tipogràfics, i fer recomanacions d’estil. Es pot utilitzar via web o integrant-lo amb eines com el navegador Firefox o el paquet ofimàtic LibreOffice. S’ha presentat també el diccionari de sinònims lliure OpenThesaurus, en el qual Softcatalà ha estat treballant durant 4 anys en l’adaptació al català. Es tracta d’un diccionari de sinònims que es pot consultar via web o bé integrat dins del paquet ofimàtic lliure LibreOffice. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Catalan Culture Challenge: Fem arribar la cultura catalana a totes les Viquipèdies. Amical Wikimedia organitza un concurs internacional per traduir i ampliar al màxim número de llengües 50 biografies destacades de la cultura catalana. Amb motiu del 13è aniversari de la versió catalana de la popular enciclopèdia en línia, el concurs tindrà lloc entre el 16 de març i el 15 d’abril del 2014. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • La versió 28 del Firefox arriba amb pocs canvis però molt interessants. Un dels més destacats és el suport de VP9, el còdec de vídeo desenvolupat per Google fa pocs mesos i que ja es troba plenament integrat en el Firefox. Una bona maniobra ja que es preveu que d’aquí poc temps sigui un dels còdecs de vídeo més utilitzats. També s’ha afegit suport al còdec d’àudio Opus a través de WebM i millores en el suport multimèdia del navegador que ara compta amb nous controls per l’ús del volum en vídeos o àudios en HTML5. Més informació a la notícia de Mozilla.cat.
 • LibreOffice, GIMP, Firefox, Catalanitzador de Softcatalà i Traductor Softcatalà, el programari en català més descarregat de Softcatalà fins ara el 2014. De fet, és el mateix programari que figurava com el més descarregat l’any 2013, amb la diferència que el Catalanitzador figurava en segon lloc, el Traductor era el quart i el GIMP era el cinquè. El LibreOffice és un paquet ofimàtic complet, lliure i gratuït; el GIMP és un programa lliure de retoc fotogràfic i creació i disseny d’imatges; el Firefox és un navegador web gratuït de codi obert; el Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb els sistemes operatius Microsoft Windows o Mac OS X; i el Traductor Softcatalà és una aplicació mòbil (actualment disponible per a plataformes Android, iPhone i Nokia N900) que utilitza els serveis de traducció de Softcatalà (basats en l’Apertium) per a oferir traduccions a l’usuari. Des de WICCAC animen als usuaris a descarregar-se i a utilitzar aquest programari, a la vegada que agraïm la gran tasca que fa Softcatalà.
 • Stubies, el joc número 1 a l’App Store, és català i parla catalàsegons informava el Bloc d’Apple en Català el passat 20 de febrer. Stubies és una aventura que es va iniciar a Barcelona el 2012 per Lukas Bahrle i Andreu Taberner de Creatiulab, i està disponible en català, anglès, alemany i castellà. Andreu Taberner va presentar Stubies com una de les 10 iniciatives d’èxit d’emprenedors a l’acte “El català, llengua digital a l’empresa”.
 • El català treu el nas a la pàgina oficial del Parlament Europeu. Segons informa Nació Digital, la llengua catalana apareix tímidament a la web oficial de l’Eurocambra per informar de la campanya oficial anunciant les eleccions europees, al mateix nivell que l’alemany, el danès, el búlgar o el maltès, tots ells idiomes plenament oficials i, per tant, amb interfície web pròpia. Més informació a la notícia de Nació Digital.
 • Celebrem el Dia de la Llibertat dels Documents per unes tecnologies més obertes. Dimecres 26 de març del 2014 es va celebrar el Dia de la Llibertat dels Documents arreu del món. Des de l’any 2008 la Free Software Foundation Europe organitza aquesta campanya mundial per a conscienciar sobre la necessitat de l’adopció dels formats de fitxer oberts d’acord amb l’aplicació d’uns també estàndards oberts. Més informació a la notícia de Softcatalà.

Altres notícies del mes de març:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – febrer 2014

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 28 de febrer del 2014.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,99% (mitjà), un 0,09 superior al del mes anterior (62,90%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de febrer del 2014:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a McDonald’s i Starbucks la implementació del català a les seves webs, ja que aquestes dues multinacionals nord-americanes tenen una forta implantació a Catalunya i a altres territoris de parla catalana. En la carta de petició se’ls recorda que el català no és una llengua minoritària, ja que compta amb uns 10 milions de parlants i té estatus de llengua oficial i pròpia en un territori amb més de 13 milions de ciutadans. A més es troba entre les 100 llengües més parlades del món i és la catorzena amb més parlants de la Unió Europea. I concretament en l’àmbit d’Internet i les noves tecnologies té una presència superior a la que li correspondria per pes demogràfic. També que multinacionals com Google, Facebook, Twitter, Samsung, Apple, Ryanair, Movistar, La Caixa, BBVA, Carrefour, Abertis, entre moltes altres, ja disposen de web o serveis on line en català, així com el fet que la multinacional sueca IKEA ha implementat recentment versió en llengua catalana a la seva web. A la carta a McDonald’s s’hi destaca que sabem que ja té la web de cupons de descompte McDonald’s Cupons en català i amb el domini .cat.
 • Més de 150.000 usuaris ja han actualitzat el seu Twitter en català #twitterencatala. Concretament aquesta xifra es va superar el passat 25 de febrer i s’ha de destacar que s’ha assolit en poc més d’un any i mig, des que Twitter va incorporar el català el 6 de juliol del 2012. Les estadístiques d’usuaris de Twitter que han actualitzat la seva interfície en català es poden veure des de http://twitterencatala.org.
 • Heretat Segura Viudas, del Grup Freixenet i situada a Torrelavit (Alt Penedès), ha recuperat la versió en català de la seva web, que ha renovat totalment. Des de WICCAC celebrem aquest fet, ja que recordem que fa uns mesos ens vam fer ressò que la versió en català havia estat suprimida.
 • Granini fa petits canvis però continua relegant el consumidor català a una categoria inferior. Segons informa la Plataforma per la Llengua, les noves ampolles d’un litre dels sucs Granini, malgrat que continuen estan etiquetades només en castellà i portuguès, han incorporat un codi QR a l’etiqueta mitjançant el qual es poden llegir els ingredients del producte en català, basc, gallec i anglès. Aquesta informació de fet és disponible a través del web de Granini (http://etiqueta.granini.es/ca/) que des de començament d’estiu de l’any passat ja és també en català a través de www.granini.cat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Renovar dominis .cat comença a ser més econòmic de forma indefinida. La Fundació puntCAT ha posat en marxa una campanya de reducció del preu de les renovacions de dominis i, a hores d’ara, els clients de sis dels principals registradors de .cat poden renovar els seus dominis amb una rebaixa d’entre 5 i 15 €. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del paquet ofimàtic LibreOffice 4.2. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice 4.2 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice i The Document Foundation i es troba disponible per a sistemes Windows, Mac i GNU/Linux. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Neix ycom.cat, el nou portal sobre Internet en català. Coincidint amb el desè aniversari del naixement de Facebook, el 4 de febrer es va inaugurar el primer portal sobre Internet del nostre país: ycom.cat, un nou mitjà d’informació especialitzada en el món digital i en català. Internet, les xarxes socials, la comunicació, les noves tecnologies, l’àmbit multimèdia i l’entreteniment seran les grans àrees temàtiques de les quals s’informarà a diari. L’objectiu és aportar coneixement, recursos i idees per aconseguir impulsar la comunitat 2.0 catalana, una de les més actives del món. El #projecteY vol ser un punt de trobada de la comunitat digital que s’expressa en català. Font i més informació a la notícia d’ycom.cat.
 • Balanç del domini .cat durant el 2013 (Observatori puntCAT, Fundació puntCAT). Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), la Fundació puntCAT fa un balanç de l’estat i l’ús del domini .cat l’any 2013, 8 anys després de la seva creació. Més informació dels aspectes més destacats d’aquest balanç a la notícia de la Fundació puntCAT.

Altres notícies del mes de febrer:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

Baròmetre de l’ús del català a Internet – gener 2014

 • El Banco Santander es nega a implementar el català a la seva web i a altres serveis als clients.
 • WICCAC farà tretze anys aquest mes de febrer.
 • Softcatalà tanca el 2013 amb 590.795 baixades de programari en català i 21 milions de pàgines vistes.
 • L’ONG Humana ha incorporat versió en català a la seva web.
 • El dimarts 4 de febrer s’atorgarà el premi Martí Gasull i Roig en un acte al Born Centre Cultural de Barcelona.
 • El novembre del 2013 el domini .cat va assolir els 70.000 registres i és un dels dominis amb un percentatge de creixement interanual més alt a tot món.
 • La Fundació puntCAT dóna a conèixer el domini .cat com a eina de màrqueting a La Catosfera.

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2014.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,90% (mitjà), exactament igual al del mes anterior.
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2014:

 • Segons hem pogut saber per la notícia publicada a El Confidencial Digital el passat 15 de gener, el Banco Santander no té cap intenció de canviar la seva política lingüística amb la implementació del català a la seva web i a altres serveis als seus clients, com cartes i fullets informatius, tal com li havíem demanat la Plataforma per la LlenguaWICCAC mitjançant cartes i correus electrònics enviats el passat mes de desembre, també a ING Direct. Sorprèn que ens hàgim assabentat d’aquesta decisió del Santander a través d’un mitja digital que titlla la petició, correcta i documentada, de “presiones de plataformas independentistas” i de feta per “plataformas catalanistas, subvencionadas por la Generalitat”. Sense voler entrar en el fons de la qüestió, només volem destacar que WICCAC no és cap “plataforma independentista” i que no ha rebut mai cap subvenció ni de la Generalitat ni de ningú, entre altres coses perquè no l’hem demanada. WICCAC té com a un dels seus principals objectius impulsar la normalització de l’ús de la llengua catalana a Internet, i això és que estem fent amb peticions com aquesta al Banco Santander. De fet, dels principals bancs que operen a l’Estat espanyol ja tenen el català BBVA-Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, CaixaBank, Sabadell, BFA-Bankia, CatalunyaCaixa, Deutsche Bank, Banco Popular i Triodos Bank, aquests dos últims només per als seus clients, així com alguns bancs i caixes més petits. Altres entitats del Grupo Santander, com Openbank i Banesto, tampoc no utilitzen el català. Finalment, volem destacar la recent notícia del 30 de gener que diu que Banco Santander va obtenir l’any 2013 un benefici de 4.370 milions d’euros, un 90% més que el 2012. O sigui, que la qüestió econòmica no és excusa. Si no utilitzen el català és simplement perquè no volen fer-ho.
 • WICCAC farà tretze anys aquest mes de febrer. WICCAC es va fundar el mes de febrer de l’any 2001 i des del mes de juny del 2002 realitza el seu Baròmetre de l’ús del català a Internet, un informe i estudi sobre l’ús del català a les webs de grans empreses i organitzacions radicades a Catalunya i a altres territoris de parla catalana, o que hi ofereixen els seus productes i serveis, d’acord amb el seu treball per la normalització de l’ús de la llengua catalana a Internet. En aquest sentit, des del mes de febrer del 2007, col·laborem amb la Plataforma per la Llengua en l’àmbit del català i Internet, realitzant conjuntament queixes i peticions a diferents empreses que no utilitzen el català a les seves webs.
 • Softcatalà tanca el 2013 amb 590.795 baixades de programari en català i 21 milions de pàgines vistes. Al llarg del 2013 s’han baixat 590.795 còpies de programes en català des del seu lloc web. Softcatalà ha estat treballant conjuntament amb diverses comunitats, com la del LibreOffice, per tal que les versions en català es puguin baixar des dels seus respectius llocs web. També s’ha continuat treballant perquè les diferents versions en català estiguin disponibles a botigues en línia com Apple Store, Windows Store, etc. Els tres programes amb més baixades han estat el LibreOffice, el Catalanitzador de Softcatalà i el Firefox. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • L’ONG Humana – Fundación Pueblo para Pueblo ha incorporat versió en català a la seva web. Humana és una Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que des del 1987 porta a terme projectes de cooperació en diferents països de l’Àfrica Subsahariana, Amèrica del Sud i Àsia i els objectius comuns són impulsar la formació, l’educació, la capacitació i el progrés de les comunitats beneficiàries. Destaquem que Humana també té el bloc “Recollida de roba i calçat a Catalunya” en català i amb el domini humana.cat, que redirigeix a humanacat-blog.org.
 • El dimarts 4 de febrer s’atorgarà el premi Martí Gasull i Roig en un acte al Born Centre Cultural de Barcelona. Aquest premi, instituït per la Plataforma per la Llengua en memòria de qui fou un dels seus fundadors i principal impulsor, en la seva primera edició ha recollit més de 4.000 vots per als seus tres candidats finalistes, l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, la Viquipèdia en català i l’activista valencià Joan-Carles Martí i Casanova. El premi “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua” vol reconèixer aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana.
 • El novembre del 2013 el domini .cat va assolir els 70.000 registres, actualment ja supera els 71.800, i és un dels dominis amb un percentatge de creixement interanual més alt a tot món. Concretament, l’any 2012 el domini .cat va créixer un 18%. Aquest creixement va situar el .cat com el segon domini al món que més va créixer en percentatge aquell any. L’any 2013 el creixement ha estat del 16%. Veure més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • La Fundació puntCAT dóna a conèixer el domini .cat com a eina de màrqueting a La Catosfera. El passat 21 de gener, va tenir lloc, dins del cicle de xerrades ‘Jornades de la Catosfera’, que se celebra anualment a Granollers, i que està organitzat per La Catosfera i per Òmnium Cultural, la sessió titulada ‘Apropa’t al teu mer.cat! El domini .cat com a eina de màrqueting’, a càrrec del director de la Fundació puntCAT, Santi Ribera, del director d’operacions de Bon Preu i enginyer agrònom, Joan Sabartés, i del cap de continguts digitals i periodista d’El Periódico de Catalunya, Saül Gordillo. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.

Altres notícies del mes de gener:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – desembre 2013

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,90% (mitjà), un 0,05 percentual superior al del mes anterior (62,85%).
 • L’increment anual de l’ús del català del baròmetre de l’any 2.013 ha estat de l’1,14 percentual, inferior al del 2.012 (1,75), però superior als del 2.011 (0,54) i del 2.010 (0,80).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de desembre del 2013:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat aquest mes de desembre als bancs Santander i ING DIRECT la implementació del català a les seves webs i serveis de banca online. La petició s’ha fet per correu postal i també per correu electrònic, recordant-los que “la major part dels consumidors dels territoris de parla catalana valoren positivament l’ús del català en els productes i serveis de les empreses. La tendència actual de les grans empreses i multinacionals és incloure’l cada vegada més en els seus productes i serveis. El català no és llengua minoritària: compta amb més de 10 milions de parlants, se situa entre les 100 llengües més parlades del món, i té un nombre superior de parlants que el finès, el danès o l’eslovac i similar al suec, el grec o l’hongarès”. També se’ls deia que, en l’àmbit concret del sector bancari, els seus principals competidors, com ara BBVA, CaixaBank, Bankia o Banc Sabadell ja disposen d’aquests serveis en llengua catalana. Inclús el Deutsche Bank té una versió en català i el Banco Popular disposa de versió en llengua catalana del seu servei de banca online, tot i que només per als seus clients.
 • Internet i les xarxes socials, un gran aliat per a Catalunya en el seu procés d’exercici del dret d’autodeterminació. L’altre gran aliat d’aquest procés és el govern espanyol, així com altres autoritats espanyoles, que amb les seves declaracions i actuacions ajuden molt a donar impuls i a internacionalitzar el procés català. La suma d’aquests dos factors, combinat també amb el gran activisme dels internautes catalans, dels més actius d’Internet segons Google, ha estat (Via Catalana), és i serà molt important i decisiu en aquest 2014 que comencem. Sobre aquesta qüestió, recomanem la lectura del comunicat que la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona va fer el passat mes de gener del 2013, titulat “El dret d’autodeterminació: Anàlisi jurídica de la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona“, en el qual sosté que l’autodeterminació de Catalunya és un dret inalienable en tractar-se d’un dret fonamental i universal de tots els pobles, vigent en la legislació internacional.
 • La Plataforma per la Llengua denuncia a Europa el tracte discriminatori vers la llengua catalana de la constitució i dels successius governs espanyols. Ho ha fet amb la difusió d’un vídeo (en anglès) titulat “Catalan and the official European Union languages“, en el qual es diu que l’espanyola és l’única constitució de la Unió Europea que no reconeix com a oficial d’estat i al mateix nivell que qualsevol altra, una llengua pròpia de les dimensions i de la vitalitat del català. Veure les notícies de la Plataforma per la Llengua sobre el tema (1 i 2).
 • Dins dels Premis 31 de Desembre que atorga l’Obra Cultural Balear (OCB), es va atorgar el Premi Francesc de Borja Moll a la Viquipèdia per “la gran promoció que fa de la nostra cultura tant des del punt de vista intern, contribuint de manera decisiva a la millora dels recursos culturals disponibles en català, com des de l’òptica externa, en situar la cultura catalana en un lloc destacat dins l’univers de la cultura lliure”. Més informació a les notícies de l’OCB i a la d’Amical Vikimedia.
 • Disponible la versió en català de la distribució de GNU/Linux Fedora 20, un sistema operatiu complet de propòsit general, basat exclusivament en programari lliure. El projecte Fedora es basa en fòrums públics, processos oberts, ràpida innovació, meritocràcia i transparència per obtenir el millor sistema operatiu i plataforma que el programari lliure i de codi obert pugui proporcionar. El desenvolupament es realitza en un fòrum públic. Més informació a la notícia de Softcatalà del 20 de desembre.
 • Promoció de renovació de dominis .cat amb un descompte entorn al 60% fins al 14 de gener. Amb motiu de la Diada de Mallorca, el 31 de desembre es va posar en marxa una promoció de renovació de dominis amb un descompte entorn al 60%. Si ets .cat i tens el domini registrat a través d’Arsys, CDmon, Dinahosting, Don Dominio, Entorno Digital o Virtualname, vés a http://promocions.fundacio.cat i aconsegueix el teu descompte responent correctament dues preguntes i compartir-les a Facebook o Twitter. Més informació a la notícia de domini .cat.
 • L’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, va lliurar el passat 18 de desembre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum a la família d’en Martí Gasull i Roig, membre fundador de la Plataforma per la Llengua, en reconeixement a la seva tasca en favor de la llengua i la cultura catalanes. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua del 19 de desembre.
 • Es posa en marxa el nou portal de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, van presentar el 30 de desembre el nou portal de la ILC, lletrescatalanes.cat. Aquest nou portal incorpora la base de dades d’escriptors clàssics i contemporanis en llengua catalana, prop de 4.000 entrades d’autors i més de 22.000 títols de llibres, així com noves funcions i serveis. Més informació a la notícia de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de desembre:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – novembre 2013

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,85% (mitjà), un 0,14 percentual superior al del mes anterior (62,71%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2013:

 • IKEA ha incorporat versió en català a la seva web. Recordem que el març del 2012 la Plataforma per la Llengua i WICCAC vam demanar a IKEA Internacional la versió íntegra en català de la seva web, com ja havíem fet anteriorment a IKEA Montigalà Badalona i Gran Via L’Hospitalet l’octubre del 2007. Des de WICCAC celebrem aquest fet i felicitem a IKEA, ja que la versió en català és bastant completa. Hi hem detectat, però, que a l’accedir als centres de Badalona, Gran Via L’Hospitalet i Sabadell, malgrat redirigir a la versió en català, encara hi surten tots els baners en castellà. Esperem que ben aviat solucionin aquesta anomalia, que sens dubte es tracta d’un error producte dels canvis fets. Una altra anomalia és que la web d’IKEA Mallorca, a la qual s’hi accedeix des d’IKEA Balears / Canàries, només té versions en castellà i anglès, essent com és d’un territori on el català també és llengua pròpia i oficial. Així mateix destaquem que IKEA també ha incorporat versió en euskera i que a la botiga de La Corunya hi surt la informació en gallec. Veure la notícia de la Plataforma per la Llengua sobre el tema.
 • El 58% de les empreses de les 40 fortunes més grans dels Països Catalans no tenen versió en català de les seves webs. Aquestes empreses són les següents: Almirall, Coca Cola Iberian Partners, Grifols, Iberostar Hotels, Melià Hotels, Hotels Barceló, Ebro Foods, Cirsa, Riu Hotels, Celsa, Grup Uralita, Porcelanosa, Lladró, Comsa-Emte, Pronovias, Werfen Group, Epsa Internacional, Chupa Chups i Fiesta Hotels Group. Des de WICCAC esperem que solucionin aquesta anomalia i que incorporin la llengua catalana a les seves webs. Gallina Blanca, que fins fa poc tenia web en català, l’ha renovada i actualment hi surt l’avís “Estem treballant en la traducció del web en català”. La llista de les quaranta fortunes més grans dels Països Catalans l’hem treta del que recentment va publicar l’edició espanyola de la revista Forbes en el seu número del mes de novembre.
 • L’Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012 evidencia que el català avança malgrat l’entorn sociopolític advers i ja supera la xifra dels deu milions de parlants. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012, elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, per encàrrec d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua, el sisè que elabora l’Observatori de la Llengua, que es va presentar el passat 13 de novembre en una roda de premsa celebrada en el nou Centre Cultural el Born de Barcelona. A continuació recollim alguns dels aspectes destacats de l’Informe:
  • Es consoliden les dades en l’àmbit internacional que mostren la singularitat de la llengua catalana, com a llengua de demografia mitjana, superant la barrera dels 10 milions de parlants, a pesar de ser una llengua sense un Estat favorable.
  • L’any 2012 se superava la fita dels 10 milions de parlants de català. Concretament, s’estimava que 10,1 milions de persones sabien parlar català, el 72,5% de la població dels territoris de llengua catalana.
  • Els estudis de la Unió Europea realçaven que el català ocupava la 16a posició en nombre de parlants a Europa, amb l’1,6% de la població que el sabia parlar.
  • En conclusió, el català compatibilitza dues dinàmiques oposades: es ratifica com a comunitat lingüística de demografia mitjana i continua patint les dificultats per consolidar-se en el seu propi espai geogràfic.
  • Amb la informació sociolingüística a l’abast, el català se’ns mostra com una llengua mitjana, que ocuparia el lloc setzè de les llengües de l’Europa dels 27 segons el nombre de parlants i la setena en funció dels qui la tenen com a segona o tercera llengua (Eurobaròmetre 2012).

Conclusions de l’Informe
Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012

 • El 97,1% de la població adulta entén el català, el 84,3% el sap parlar i el 70,1% el sap escriure, segons l’Informe de Política Lingüística del 2012, presentat el 25 de novembre al Parlament pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. Altres dades destacades de l’Informe:
  • Continua creixent el nombre de persones que té el català com a llengua habitual; des del 2007 ha crescut en 500.000 persones.
  • Des del 2007, augmenta més de 7,3 punts percentuals la població que utilitza el català a casa, que arriba al 51,1%.
  • Continua creixent el percentatge de lectors de premsa en català, que ja és del 42,2%.
  • El 49% dels internautes ha utilitzat la llengua catalana en els darrers 30 dies, un consum que no ha parat de créixer des del 2007.
  • La Justícia continua essent un àmbit deficitari. L’ús del català a les sentències judicials ha experimentat un decreixement, tant en nombre absolut com en percentatge, des de l’any 2005. L’any 2012 només el 12,7% de les sentències es van fer en català.

- Informe de Política Lingüística del 2012

 • El tancament de la RTVV, un nou atac al català. El tancament de la ràdio i televisió públiques valencianes suposa la fi de les retransmissions en llengua catalana al País Valencià i un nou atac a la llengua catalana en un dels territoris on es troba en una situació més feble. Des de WICCAC expressem el nostre més ferm rebuig a aquesta greu decisió presa pel govern del Partit Popular.

Altres notícies del mes de novembre:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – octubre 2013

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,71% (mitjà), un 0,26 percentual superior al del mes anterior (62,45%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2013:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a OrangeYoigo la implementació de la versió en català a les seves webs i Apps, recordant-los que dos dels seus principals competidors, Movistar i Vodafone, ja disposen de web amb versió en català, la qual cosa representa per a Orange i Yoigo un desavantatge competitiu en el mercat català. En el cas d’Orange, també se li ha comunicat que s’han rebut un nombre important de queixes de la seva empresa per no disposar d’un servei d’atenció telefònica gratuït en català o per no disposar d’atenció tècnica en aquesta llengua. A més, també s’han rebut queixes per no disposar de la documentació, contractes i factures en català. Tots aquest fets vulneren la Llei 1/1998 de Política lingüística i la Llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya.
 • El Supermercat online de Carrefour Alimentació ha incorporat la versió en català a la seva web. De fet, es podria dir que l’ha recuperada, ja que va inaugurar aquest servei l’any 2007 i, uns anys després, el 2010, va desaparèixer sense més explicació. Des de WICCAC ho celebrem, ja que fa créixer el nombre d’empreses de distribució que ja disposen d’aquest servei, ajudant així a la progressiva normalització de la llengua catalana en aquest important àmbit del consum. Veure la notícia de la Plataforma per la Llengua del 10 d’octubre sobre aquest tema.
 • Cobega ha suprimit la seva web, que tenia versió en català, al ser integrada a Coca-Cola Iberian Partners, amb seu a Madrid, el nou embotellador del grup Coca-Cola per a Espanya, Portugal i Andorra, resultat de la fusió de Casbega, Cobega, Colebega, Rendelsur, Begano, Norbega i Asturbega. El contracte de llicència, per un període inicial de deu anys, es va signar a Madrid el passat 1 de març d’aquest any. Paral·lelament, els grups Damm i Cobega, que el febrer del 2012 van crear el Grup Cacaolat, aquest passat 29 d’octubre han inaugurat la nova fàbrica de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet. Notícia relacionada: “Coca-cola no sap compartir la llengua. 3 anys de vulneració de la llei” (Plataforma per la Llengua, 24-10-2013).
 • Es presenta la versió 2.2 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i Mac OS X. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o Mac OS X. En executar-lo, el Catalanitzador analitza de forma automàtica els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. Veure la notícia de Softcatalà del passat 21 d’octubre, que recull tota la informació i les novetats d’aquesta nova versió del Catalanitzador.
 • Rebaixa definitiva en el preu de registre de dominis .cat. Estem d’enhorabona! La bona situació del domini .cat, que ha crescut ininterrompudament des de la seva posada en marxa, ha permès abaixar els preus. A partir d’ara, es poden registrar dominis .cat des de 8,95 € l’any, sense promocions ni codis de descompte. El preu del registre del domini .cat, tradicionalment més alt per la seva pròpia naturalesa, s’equipara per primer cop al del domini .es i es manté lleugerament per sobre del domini .com. Aquesta rebaixa s’ha aplicat al preu d’alta, però tan aviat com sigui possible també es rebaixarà el preu de les renovacions anuals. Més informació a la notícia del Domini .cat del 23 d’octubre.
 • El reproductor multimèdia VLC 2.1.0 ja es troba disponible en català, també per a l’iOS i l’Android. Softcatalà presenta la traducció al català del reproductor multimèdia VLC 2.1. Les versions 1.X i 2.0 del VLC mai van estar traduïdes al 100% i requerien una revisió molt exhaustiva de la traducció. Conjuntament amb la versió catalana general, també es presenta la traducció valenciana. Més informació a la notícia de Softcatalà de l’1 d’octubre.

Altres notícies del mes d’octubre:


Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC
: