Remedios de spa en casa kamagra jelly online farmacia usa comprar cialis original gráficas de abuso de drogas

Baròmetre de l’ús del català a Internet – juny 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,91% (mitjà), 0,11 punts percentuals superior al del mes anterior (63,80%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2015:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen al RACC que ofereixi el seu servei d’Agència de Viatges per Internet en català. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han enviat una carta a Josep Mateu, actual Director general del RACC, per demanar-li una versió en català de la web de l’Agència de viatges del RACC per completar una assistència de qualitat a la comunitat catalanoparlant. Josep Mateu rellevarà Sebastià Salvadó com a president de l’entitat a partir d’aquest juliol. Aquesta petició s’ha fet perquè, malgrat que el RACC té la gran majoria dels seus serveis web en català, la Plataforma per la Llengua i WICCAC han pogut constatar que no tots els serveis del RACC estan disponibles per al consumidor catalanoparlant, atès que la web de l’agència de viatges (viajes.racc.es) no disposa d’una versió en català. El passat mes d’abril ja es va enviar una carta a l’actual president amb la mateixa petició, sense obtenir cap resposta.
 • El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC fa 13 anys. El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, creat el mes de juny del 2002, mesura mensualment el percentatge d’ús del català a les webs d’empreses i organitzacions radicades en territoris de parla catalana o que hi ofereixen els seus productes i serveis. Des que es tenen dades comparables aquest percentatge ha anat creixent de forma constant, passant del 38,75% del mes de setembre del 2002 fins al 63,91% a 30 de juny del 2015, és a dir, 25,16 punts percentuals superior. Malgrat aquest increment positiu, fruit del treball de molta gent, hi ha encara moltes empreses que treballen a casa nostra que marginen sistemàticament la llengua catalana. És per aquest motiu que s’ha de seguir treballant en aquest àmbit d’Internet fins aconseguir-hi la total normalització del català. A la pàgina de l’Històric de Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet es pot veure l’evolució des de la seva creació.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del Telegram i un robot per a facilitar-ne la catalanització. El Telegram és una aplicació de missatgeria instantània, senzilla i gratuïta, similar al WhatsApp. Es pot usar en tots els aparells simultàniament i inclou característiques avançades com ara xifratge dels missatges, xats secrets i noms d’usuari. El Telegram permet enviar missatges, fotografies, vídeos i fitxers de qualsevol tipus. També permet crear grups de fins a 200 persones. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • El corrector gramatical de Softcatalà millora amb les aportacions dels usuaris. Des del juny del 2013 funciona a la web de Softcatalà un nou corrector gramatical i d’estil de català. Aquest servei ha crescut de manera sostinguda i s’ha consolidat com un dels més utilitzats pels usuaris de la pàgina, al costat del traductor i el diccionari de sinònims. A hores d’ara fa més de dos milions de revisions al mes. Aquesta eina ofereix molt més que una simple detecció d’errors ortogràfics: troba moltes altres errades (gramaticals, tipogràfiques, sintàctiques, de puntuació, confusions típiques, paraules fora de context…) i també fa recomanacions estilístiques. Gràcies al procés continuat de millora en què està sempre, ja disposa de 2.200 regles de revisió. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Softcatalà presenta la versió 2.0 de l’OsmAnd i els mapes en català. OpenStreetMap és un mapa de tot el món que es completa de manera col·laborat iva, a l’estil Viquipèdia, i que es distribueix sota una llicència lliure que en permet la reutilització. Existeixen moltes aplicacions i serveis que fan servir la base de dades d’OpenStreetMap, i entre aquests en destaca l’OsmAnd. L’OsmAnd és una aplicació per a dispositius mòbils que permet treure el màxim profit de les possibilitats d’OpenStreetMap. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Promoció d’Estiu d’alta de nous dominis .cat per només 5 €. La Fundació puntCAT ha posat en marxa la promoció d’Estiu d’alta de nous dominis .cat per només 5 €. La promoció estarà activa des del dilluns 8 de juny a les 11 del matí, fins al dilluns 17 d’agost a la mateixa hora. Des de la pàgina Promocions actuals es pot triar entre els 17 registradors acreditats de dominis .cat que s’han sumat a aquesta oferta.

Altres notícies del mes de juny:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – maig 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,80% (mitjà), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (63,75%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2015:

 • Ercros ha incorporat versió en català a la seva web. Ercros, una de les grans empreses del sector químic, amb seu central a Barcelona, ha incorporat recentment versió en llengua catalana a la seva web. Ercros és un grup industrial de tradició centenària diversificat en quatre àrees d’activitat: Química Bàsica i Plàstics, que formen el grup de Negocis Associats al Clor, i les divisions de Química Intermèdia i Farmàcia. Des de WICCAC ens felicitem per aquest fet i esperem que altres empreses del sector segueixin aquest pas, ja que el de Laboratoris, Farmàcia i Química és un dels que tenen un pitjor percentatge d’ús del català a les seves webs, un 32,56%, només 14 de 43 webs.
 • Gràcies a la campanya “In catalan, please”, la Fundació puntCAT ha pogut iniciar converses amb l’empresa LinkedIn per assolir que aquesta xarxa social es tradueixi al català. La Fundació puntCAT va informar que gràcies a la campanya #LinkedInCatalan ha pogut iniciar converses amb l’empresa LinkedIn per assolir que aquesta xarxa social professional es tradueixi al català. La Fundació puntCAT es desvincula de la promoció del lloc web linkedincatalan.cat per tal de centrar-se en les negociacions corresponents i agraeix el suport que s’ha donat a la campanya, suport que ha estat determinant per iniciar aquestes converses. Des de WICCAC esperem que aquestes negociacions tinguin èxit i en un temps relativament curt puguem disposar de LinkedIn en la nostra llengua.
 • El català recula en alguns àmbits pels incessants atacs de l’Estat espanyol, segons es desprèn de l’InformeCAT 2015. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 6 de maig l’InformeCAT 2015, l’informe anual sobre l’estat del català, que recull 50 dades sobre la llengua catalana. A la notícia publicada per la Plataforma sobre el tema s’hi destaca que «El català és una llengua en expansió, dinàmica i amb una presència molt notable en diferents àmbits, en alguns casos molt per sobre del que li correspondria segons el seu pes demogràfic, però aquest creixement va per sectors i sobretot és desigual territorialment. Alhora, el català pateix una inexplicable manca de reconeixement oficial i jurídic i experimenta una ofensiva sense precedents per part d’institucions com el govern de l’Estat i també de diversos governs autonòmics. Aquests cada cop més freqüents atacs a la llengua catalana, gens casuals, tenen com a objectiu frenar el creixement de la nostra llengua. Per això, des de la Plataforma per la Llengua pensem que el català necessita un estat a favor, que el promogui, i no un estat, com l’actual, a la contra, que demostra diàriament la seva voluntat d’aniquilar la nostra llengua». Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  - InformeCAT 2015 de la Plataforma per la Llengua (pdf de 52 pàgines)
 • El Corte Inglés, una vegada més contra el català i la normativa catalana. La Plataforma per la Llengua destaca que a principi dels anys 2000 El Corte Inglés va fer tímides reformes en l’adaptació a la llei de política lingüística. Darrerament, però, més enllà de l’estancament, ha fet un retrocés clar, no només en l’ús del català sinó en la vulneració de drets lingüístics inclosos a la llei o en les condicions d’ús dels dominis a Internet, ja que El Corte Inglés fa un ús inadequat del domini elcorteingles.cat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El domini .cat creix a tots els territoris de parla catalana durant el 2013 i el 2014. El .cat és el domini d’Internet de la comunitat catalanoparlant i, com a tal, no ha deixat de créixer entre el seu públic objectiu. Tant és així que, entre 2012 i 2014, el número de .cat operatius als territoris de parla catalana ha augmentat en un 34% passant-se de 56.070 dominis a un total de 75.261. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • The Washington Post es fixa en el .cat, ‘el domini més radical’. El diari nord-americà explica la història del domini que aplega webs en català. The Washington Post dedica un article a la història del domini .cat i a la llarga lluita per a aconseguir-lo. Comença aclarint que no té res a veure amb els felins (‘cat’ és ‘gat’ en anglès) i recorda que és l’abreviació de ‘català’, ‘una llengua i una cultura molt perseguida a l’est d’Espanya’. Més informació a la notícia de VilaWeb.
  - Article de The Washington Post «The curious case of .cat, the Internet’s weirdest, most radical domain»
 • El Grup Barnils presenta la cinquena edició de l’Anuari dels silencis mediàtics. El passat 14 de maig va tenir lloc al Col·legi de Periodistes la presentació de la cinquena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2014, el projecte del Grup Barnils que recopila, en dotze reportatges d’investigació, els temes més silenciats pels grans mitjans de comunicació del nostre país durant el 2014. A l’acte també s’hi va presentar la renovació de la web de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. El Grup Barnils també ha recuperat el premi Ramon Barnils per a promoure el periodisme d’investigació entre professionals i estudiants.
  - Anuari Mèdia.cat dels silencis Mediàtics 2014
 • Facebook tenia 936 milions d’usuaris actius diaris a tot el món el primer trimestre del 2015, 161 milions als Estats Units i Canadà, 225 milions a Europa, 270 milions a Àsia-Pacífic i 280 milions a la resta del món. Aquestes xifres són una mostra de la penetració i la influència que tenen actualment les xarxes socials en les nostres vides.
  - Estadístiques de Facebook d’Internet World Stats

Altres notícies del mes de maig:

 • VilaWeb fa avui vint anys (VilaWeb, 15-5-2015)
  És el primer diari digital europeu en superar les dues dècades d’existència.
  Un acte el 16 de juny i el redisseny del diari fites de la celebració.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – abril 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,75% (mitjà), 0,08 punts percentuals superior al del mes anterior (63,67%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d‘abril del 2015:

 • 25 punts percentuals d’increment (del 38,75% de setembre 2002 al 63,75% d’abril 2015) en l’ús del català a Internet, segons el baròmetre de WICCAC. Des de la creació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC el mes de juny del 2002, amb dades comparables des del mes de setembre del mateix any, el percentatge global de l’ús del català a Internet a les empreses i organitzacions amb presència en terres de parla catalana ha tingut un increment de 25 punts percentuals, passant del 38,75% del mes de setembre del 2002 al 63,75% a 30 d’abril del 2015. Sens dubte es tracta d’un increment important, però encara molt insuficient per a poder considerar que la situació de la llengua catalana en aquest àmbit està normalitzada. Hi ha moltes empreses que marginen el català i no en fan l’ús que li correspondria per ser la llengua oficial i pròpia del territori on realitzen la seva activitat econòmica. Es pot veure l’evolució del percentatge d’ús del català del baròmetre de WICCAC des de l’any 2002 fins l’actualitat, per sectors i global, i amb més de 150 actualitzacions mensuals, a la pàgina de l’Històric dels Resums de Situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet.
 • Nova queixa de la Plataforma per la Llengua i WICCAC a TripAdvisor per la no admissió d’opinions en català a la seva web. Com ja vam fer el mes de febrer del 2013, la Plataforma per la Llengua i WICCAC hem fet una nova queixa a TripAdvisor per la no admissió d’opinions, comentaris i valoracions del seus usuaris en llengua catalana. A més, també se’ls ha demanat la incorporació del català a la seva web, com ho fa per exemple, amb plena normalitat i satisfacció dels seus usuaris catalanoparlants, una altra gran empresa del sector de viatges com és Booking.com. Malgrat la queixa anterior de l’any 2013, la situació segueix igual i l’empresa es nega a publicar en català, quan sí que ho fa en altres llengües amb menys o amb un nombre similar de parlants. De fet, TripAdvisor va ser l’empresa amb un major nombre de queixes fetes arribar a la Plataforma per la Llengua l’any 2014. Com l’any 2013, la queixa s’ha adreçat als responsables europeus, però aquesta vegada també al president de l’àrea TripAdvisor for Business, el Sr. Marc Charron, que fou l’encarregat de dissenyar l’estratègia d’implementació a Europa a partir del funcionament en diverses llengües europees.
 • El .cat és el domini que més va créixer al conjunt de l’Estat espanyol durant el 2014, amb un increment del 17% en el número de dominis actius. El citat increment contrasta amb l’estancament d’altres dominis, com és el cas del .es, que només va créixer un 3%; del .com, que va decréixer un 9%; del .net, que va baixar un 11% o del .org, que va decréixer un 9%. Aquestes xifres han estat recollides per Red.es, la Fundació puntCAT i ntldstats. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Caves Masachs ha incorporat versió en català a la seva web. Des de la nova versió de la seva web, Caves Masachs hi ha incorporat la llengua catalana. De fet, era un dels pocs cellers catalans que fins fa poc no disposava de versió en català en el sector de Vins i Caves, en el qual es pot considerar que l’ús de la llengua, amb un 97% (259 de 267 webs), hi és pràcticament normalitzat.
 • Torna el concurs fotogràfic sobre patrimoni natural en l’àmbit català Wiki Loves Earth a la Viquipèdia. El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, i Amical Wikimedia tornen a organitzar per segon any consecutiu el projecte per millorar continguts sobre el patrimoni natural de la Viquipèdia, l’edició de la Wikipedia en llengua catalana. Ho faran a través del concurs fotogràfic Wiki Loves Earth (WLE), sobre el patrimoni natural de tot l’àmbit català, que es durà a terme durant el mes de maig de 2015. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Campanya primaveral: altes de dominis .cat a 5 euros i renovacions molt econòmiques. Durant tot el mes d’abril s’ha pogut donar d’alta un nou domini .cat per tan sols 5 euros. La promoció per renovar el vostre domini .cat amb codis de descompte estarà activa des del 15 d’abril i fins al 6 de maig (ambdós inclosos). Aquesta rebaixa primaveral ha estat possible gràcies a l’acord entre la Fundació puntCAT i diversos registradors de dominis. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Més de 7.000 signatures per denunciar el setge al català a la Franja d’Aragó. La campanya per denunciar els atacs que rep la llengua catalana a la Franja d’Aragó ja ha arribat a les 7.000 signatures. Encara no ens aturem, però! En volem aconseguir milers més per poder denunciar al Parlament Europeu el setge que està experimentant la nostra llengua en aquest territori. Entra a estimoelcatala.cat i signa el manifest i comparteix aquesta iniciativa a les xarxes socials #noésLAPAO. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua del 7 d’abril.

Altres notícies del mes d‘abril:

 • Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013 (PDF, 5,77 MB i 267 pàgines) (Idescat, març 2015)
  Enquesta realitzada conjuntament per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – març 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,67% (mitjà), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (63,66%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2015:

 • La companyia d’assegurances Ocaso ha suprimit la versió en català de la seva web, que havia incorporat l’any 2012. Aquest fet s’ha produït coincidint amb la remodelació de la seva web. Esperem que sigui un fet temporal i que la llengua catalana hi torni a ser present aviat. Recordem que altres companyies d’assegurances, com Sanitas i Santa Lucía, també van suprimir en català de les seves webs i ja no l’han tornat a incorporar.
 • Nova campanya “8 Raons perquè l’empresa parli català” del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Política Lingüística, sota el lema Català a l’empresa. Ja estàs al dia?. Aquestes 8 raons són les següents: perquè les empreses que utilitzen la llengua del client donen un servei de qualitat, perquè el client té dret a ser atès en català, perquè és de llei que els rètols estiguin en català, perquè també és de llei etiquetar en català, perquè la documentació comercial ha d’estar disponible en català, perquè el català és una llengua de mercat, perquè grans marques internacionals aposten pel català i perquè els productes digitals també parlen en català. Més informació a la web de la Direcció General de Política Lingüística.
  “Català a l’empresa. Ja estàs al dia? – 8 Raons perquè l’empresa parli català” (PDF de 16 pàgines i 2,55 MB)
 • Campanya de la Plataforma per la Llengua per denunciar el setge al català a la Franja. La Plataforma per la Llengua ha engegat una nova campanya que té com a objectiu denunciar la situació del català a la Franja. La campanya consisteix en la simulació d’un joc online a través del web estimoelcatala.cat. En realitat, el joc és una acció de sensibilització amb la qual l’entitat pretén aconseguir adhesions per portar la problemàtica a Europa, tenint en compte els repetits intents dels governs espanyol i aragonès per aniquilar el català a la zona. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua i al Moviment Franjolí per la Llengua.
 • Acció Cultural i les universitats valencianes proposen un full de ruta per una nova política lingüística. El passat 11 de març Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va presentar en roda de premsa el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”. L’entitat reclama una nova llei d’igualtat lingüística, amb mesures concretes per a aplicar aquest principi igualitari com a guia per a les institucions valencianes, i així posar fi a la discriminació per raons de llengua. Més informació a la notícia d’Acció Cultural del País Valencià.
 • LibreOffice arribarà a la web i a Android. Segons informa ycom.cat, es desconeixen els detalls de funcionament i les funcionalitats que permetran les dues versions de la suite ofimàtica lliure per a sistemes d’escriptori. Malgrat ser un competidor per a l’Office de Microsoft, a LibreOffice encara li manquen dues coses: en primer lloc, una versió en línia executable des de qualsevol navegador web tal i com la companyia de Redmond ja té amb Office Online i, en segon, una app per a dispositius mòbils. Més informació a la notícia d’ycom.cat.
 • El FCB demanarà a Telefónica, a petició de la Plataforma per la Llengua, que prioritzi el català en la retransmissió dels seus partits. La junta directiva del Futbol Club Barcelona, a proposta de la Plataforma per la Llengua, ha aprovat per unanimitat demanar a l’empresa Telefònica que retransmeti els partits de futbol en català de cara a la pròxima temporada. Arran la petició d’un soci de l’entitat, la Plataforma per la Llengua va fer arribar una carta al F.C Barcelona demanant que es plantegés a la junta directiva exigir a Telefònica la inclusió d’aquesta condició en el nou acord que signarà el club esportiu amb l’empresa per retransmetre els partits de la temporada 2015-2016. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Les llengües a la Catalunya independent”, nova pàgina web sobre l’oficialitat lingüística en una Catalunya independent (font: CUSC-UB). Les llengües a la Catalunya independent, creada per Montse Sendra, és una nova pàgina web on es pot seguir el debat generat a propòsit de l’oficialitat lingüística en una Catalunya independent. En aquesta pàgina trobareu tots els articles publicats classificats en tres cronologies i, com a novetat, els podreu consultar també per ordre de publicació i ordre alfabètic.

Altres notícies del mes de març:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – febrer 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 28 de febrer del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,66% (mitjà), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (63,62%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de febrer del 2015:

 • WICCAC ha fet 14 anys aquest mes de febrer. WICCAC es va fundar el 16 de febrer del 2001. El seu principal objectiu és treballar per la normalització de l’ús de la llengua catalana a Internet. En aquest sentit realitza el seu Baròmetre de l’ús del català a Internet des del mes de juny del 2002 així com, conjuntament amb la Plataforma per la Llengua, queixes i peticions a empreses que treballen en terres de parla catalana i que no utilitzen el català a les seves webs.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del paquet ofimàtic LibreOffice 4.4. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice 4.4 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice i The Document Foundation, i es troba disponible per als sistemes operatius Microsoft Windows, Apple OSX i GNU/Linux. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • De moment no hi haurà versió de Spotify en català. Segons ha comunicat Spotify, de moment no hi haurà versió en català d’aquesta popular plataforma per escoltar música, que està disponible en 20 llengües però no en català. La raó que donen des de Spotify és que no compten amb les eines suficients per desenvolupar un equip de localització en català a causa de les limitades eines de traducció de les que disposen. Recordem que la Plataforma per la Llengua i WICCAC es van afegir a la campanya existent per demanar la versió de Spotify en català, activa també a Change.org.
 • ‘Internet com a estructura d’Estat’, fil conductor de la Catosfera 2015 a Girona. La Catosfera d’aquest 2015, el punt de trobada de la Internet catalana, que se celebrarà del 20 al 28 de març a Girona, on es traslladarà des del seu escenari habitual de Granollers, tractarà de ‘Internet com a estructura d’Estat’, com a fil conductor. A l’acte que se celebrarà el divendres 20 de març amb el títol de ‘Internet, estructura d’Estat’ hi intervindran com a ponents, Albert Castellón, conseller estratègic de Moritz i cap de màrqueting de Parlem; Imma Tubella, catedràtica de Comunicació de la UOC i doctora en Ciències Socials; Pep Salazar, director del Mobile World Center; i Saül Gordillo, cap de continguts digitals de El Periódico.
 • El 6 de febrer es va arribar als 85.000 dominis .cat actius. El passat 6 de febrer es van assolir els 85.000 dominis .cat actius, una nova fita del domini de la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet. El 13 de febrer del 2015 es van complir nou anys del primer registre d’un domini .cat de la història i el 18 de febrer va fer 10 anys que es va aprovar el .cat per la ICANN. Recordem també que el 2014 el número de noves altes de dominis .cat va ser el més elevat des del naixement del domini. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Escola Valenciana guanya el II Premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua. El guanyador del 2n Premi Martí Gasull, Escola Valenciana, va rebre el guardó a l’acte celebrat el 12 de febrer a la Sala Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Els altres dos finalistes del Premi eren Cerveses Moritz i Albert Jané. El premi “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua” té per objectiu fer que l’exemple de la tasca de Martí Gasull i Roig serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua catalana. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El Viccionari ja ha superat les 100.000 entrades. El passat 31 de gener el Viccionari va assolir les 100.000 entrades i actualment ja supera les 103.000. El Viccionari és un projecte col·laboratiu per produir un diccionari multilingüe lliure, amb significats, etimologies i pronunciacions, en totes aquelles llengües en què sigui possible. Va néixer el 2002 com a complement lèxic de la Viquipèdia.

Altres notícies del mes de febrer:

 • Els cadells del .cat (VilaWeb, 22-2-2015)
  Deu anys després de l’aprovació del domini de la comunitat catalana ja hi ha una desena de noves terminacions de cultures i llengües de tot el món actives a la xarxa

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:

 

Baròmetre de l’ús del català a Internet – gener 2015

 Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,62% (mitjà), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (63,58%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2015:

 • Alcampo i DIA incompleixen els seus compromisos i continuen marginant el català. Tal com diu la Plataforma per la Llengua a la notícia publicada el passat 15 de gener, Alcampo i DIA continuen marginant el català a les seves webs. Recordem que el mes d’abril del 2014 la Plataforma per la Llengua i WICCAC vam demanar-los la implementació de la versió en català a les seves webs i serveis online. Ambdós supermercats es van comprometre a implementar una versió del seus portals en llengua catalana, però, a gener del 2015, cap dels dos ha complert els compromisos. També es va fer arribar la mateixa queixa als supermercats Lidl, que no van respondre a la petició i també segueixen marginant el català. Destaquem també que el grup DIA acaba de posar en marxa la web de Clarel, fruit de la remodelació de les botigues Schlecker, i tampoc no hi té versió en català.
 • El grup de LinkedIn “In Catalan, please” de la campanya #LinkedInCatalan és a prop d’arribar als 4000 membres (3890 a 31-1-2015). És molt important fer créixer aquest grup, ja que tot indica que serà el principal indicador que LinkedIn, la xarxa social professional més important del món, tindrà en compte a l’hora de decidir si incorpora el català. A més de ser una necessitat per als usuaris catalanoparlants -es calcula que n’hi ha més d’un milió amb perfil creat a LinkedIn- considerem que la pròpia xarxa social en sortiria beneficiada al donar un millor servei i ampliar el seu mercat amb uns usuaris i empreses que ara no té prou en compte al no donar-los la possibilitat d’utilitzar-hi la seva llengua. La campanya, impulsada per la Fundació puntCAT, compta amb el suport de la Plataforma per la Llengua, Softcatalà, WICCAC, Amical Wikimedia (Viquipèdia en català), SecondNews i l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació AMIC.
 • Bussiness in Catalan: Una nova eina per tal que les multinacionals operin amb responsabilitat i d’acord amb la llei. La Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua llancen una nova eina per a les multinacionals que operen al nostre territori i encara no s’han adaptat a la normativa pel que fa al català o simplement no actuen amb responsabilitat en qüestions lingüístiques. Correspon a la versió en anglès i adaptada del web www.empresaencatala.cat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Vinos de Hoz, un vi de l’Aragó etiquetat i amb web en català. L’empresa Viñedos de Hoz, SL situada al poble d’Hoz de Barbastro (comarca del Somontano, Osca), en ple pre-Pirineu aragonès, produeix i comercialitza vi etiquetat en català i té web amb versió en aquesta llengua, a més de castellà, anglès, francès i rus.
 • 2014, l’any amb més dominis .cat donats d’alta de la història. El 2014 resultà tot un èxit per a la Fundació puntCAT, especialment pel que fa al número de noves altes de dominis .cat, que va ser el més elevat des del naixement del domini de la comunitat catalanoparlant. En total, durant l’any passat es van donar d’alta 23.534 nous dominis, una xifra que supera fins i tot la del 2006, l’any en què es posà en marxa el domini .cat i que comptà amb un total de 19.856 nous .cat. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • La Plataforma per la Llengua presenta a Ginebra l’informe “The catalan Case: 40 casos de discriminació lingüística”. L’Universal Periodic Review de l’ONU, que va celebrar-se el passat dimecres 21 de gener a Ginebra, ha tingut com a un dels protagonistes la discriminació lingüística de les llengües cooficials a l’estat espanyol. Al Palais de les Nations de l’ONU a Ginebra, Rosa de les Neus Marco, de l’Executiva de la Plataforma per la Llengua, ha presentat l’Informe “The Catalan case”, que recull 40 casos greus de discriminació lingüística a les administracions públiques. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Escola Valenciana, Albert Jané i Cerveses Moritz, finalistes del II Premi Martí Gasull i Roig. Després d’un procés de deliberació, els 7 membres del jurat del II Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes. Són Escola Valenciana, el lingüista i ànima de la revista Cavall Fort Albert Jané i l’empresa Cerveses Moritz. L’acte del lliurament del Premi Martí Gasull se celebrarà el pròxim 12 de febrer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a la Sala Teatre. La gala serà dirigida pel periodista i actor, Roger de Gràcia, i la periodista Amàlia Garrigós. Cal confirmar l’assistència. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • VilaWeb fa vint anys el 2015. Com es recull a la notícia de VilaWeb, el diari es va posar en marxa el 15 de maig de 1995 i és avui el digital degà d’Europa. Des de WICCAC volem expressar la nostra felicitació a VilaWeb per aquesta fita, destacant que VilaWeb va ser el gran pioner de la Internet en català, així com va ser i és un mitjà de referència del periodisme digital als Països catalans.
 • Wert, escollit l’enemic del català 2014. L’actual ministre d’Educació, Cultura i Esports ha guanyat, per votació popular, el premi de l’Enemic del Català que organitzava la Plataforma per la Llengua. Wert ha rebut 3.212 vots i se li farà entrega d’una samarreta de la Plataforma amb la inscripció “volem viure plenament en català”. Wert ha guanyat davant altres candidats que també han fet molts “mèrits” per aconseguir el guardó, com José Ramón Bauzá, Alberto Fabra, Mariano Rajoy, Albert Boadella o Albert Rivera. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes de gener:

 • El català en xifres (Direcció General de Política Lingüística, 9-1-2015)
  Si cliqueu les xifres, podreu compartir-les a la xarxa!

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: